Nasiona Dyni
Właściwości dyni:
Dynia przywędrowała do Europy w XVI wieku. Pochodzi z Peru. Indianie przypisywali jest magiczną moc. Jest to bardzo wartościowe warzywo, jest niskokaloryczne, posiada za to dużo witamin i mikroelementów. Nie zawiera tłuszczu. Posiada dużą ilość błonnika, który usuwa z układu pokarmowego zalegające resztki. Jedząc dynię, na pewno nie przytyjesz! Poprawisz perystaltykę jelit i pozbędziesz się zaparć. Dynia powinna się znaleźć w diecie każdego człowieka, także dziecka!
Dynia- co zdrowego zawiera:
Dynia zawiera dużo karotenu, im bardziej jest pomarańczowa tym lepiej. Karoten odpowiada za stan i kolor skóry oraz przyswajanie witamin. Dynia zawiera witaminy: A, C, B1, B2, PP i E oraz minerały: magnez, fosfor, żelazo, selen, cynk, miedź i mangan. Dynia polecana jest osobom, które mają problemy z cerą, z układem trawiennym, stwardnieniem tętnic, nadciśnieniem tętniczym, wzrokiem, miażdżycą. Pomaga w walce z obrzękami spowodowanymi niewydolnością nerek, serca i wątroby.
Jak uprawiać dynię:
Dynia najlepiej rośnie na glebie przepuszczalnej, bogatej w azot. Znakomicie nadaje się do posadzenia na kompostowniku. Nasiona dyni można siać od razu do gruntu lub z rozsady. Nasiona dyni wysiewamy ok 10-go maja. Rozstaw powinien być co 20 cm w rzędzie a odległość między rzędami ok 50 cm. Podczas wzrostu należy odchwaszczać i spulchniać glebę. Trzeba też dbać o regularne podlewanie i nawożenie.