Cukinia Nimba (Cucurbita pepo) nasiona 2g
Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest całkowicie inna. Kuzynka dyni pochodzi bowiem ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. Jednak w Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat. Cukinia Nimba charakteryzuje się krzaczastym pokrojem i dużą ilością bocznych pędów. Owoce są średniej wielkości. Ich waga wynosi ok 2-3 kg. Miąższ jest blado-żółty, kruchy o delikatnym smaku. Smaczny i doceniany zarówno przez amatorów jak i koneserów. Jedna z bardziej plennych odmian.
Cukinia Nimba zastosowanie
- Świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni, w przetwórstwie oraz w żywieniu zwierząt.
- Owoce nie kumulują metali ciężkich i azotanów
- Możesz ją gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, a nawet przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, kozim serem, a także z migdałami.
Cukinia Nimba uprawa
Wysiewj nasiona w kwietniu do doniczek lub w maju do gruntu w rozstawie 1x1m, po 2-3 nasiona w jednym miejscu. Po wschodach pozostaw w jednym miejscu jedną roślinę. Najlepiej rośnie na glebach żyznych i na stanowisku słonecznym.
Najwyższa ocena za towar i całą obsługę zamówienia. Ale nie tylko. Absolutnie 5 gwiazdek za świetne poczucie humoru. Polecam.
Pełen profesjonalizm, fachowa obsługa, ekspresowa wysyłka. POLECAM!