Cukinia Tondo chiaro di Nizza (Cucurbita moschata) 3g LUX
Cukinia Tondo chiaro di Nizza to jedna z najwcześniejszych odmian cukinii. Jest to odmiana o krzaczastym pokroju, dość silnie rosnąca. Średniej wielkości owoce mają kulisty kształt. Kremowo-biały smaczny miąższ pokryty jest cienką skórką o marmurkowej strukturze. Odmiana nadaje się do uprawy w pojemnikach. Dynia - rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych, uprawiane już przed naszą erą w Ameryce Południowej. Do Europy przywędrowała w XVI w. z Teksasu gdzie była początkowo uprawiana. Obecnie jest powszechnie uprawiana na wszystkich kontynentach. Najbardziej popularne dynie to olbrzymie, gruboskórne i piżmowe. Piżmowe dynie są najpóźniejsze, ich owoce są o różnych kształtach i kolorach. Owoce tej odmiany mogą być przechowywane przez dwa lata.
Cukinia Tondo chiaro do Nizza zastosowanie:
- Doskonała na przetwory - bardzo aromatyczna, jędrny miąższ. Jednocześnie owoce są bardzo dekoracyjne. Jej słodki, kremowy, pozbawiony włókien miąższ sprawia, że jest doskonała do różnego rodzaju dań – od zup i zapiekanek, do chlebów, ciast i innych deserów.
- Dynia piżmowa może być zarówno pieczona jak i gotowana na parze, choć to właśnie pieczenie wydobywa z niej specyficzny słodki, maślany smak.
- Kształt dyni i gładka, cienka skórka sprawiają, że przy jej przygotowaniu nie produkujemy aż tylu odpadów jak w przypadku zwykłej dyni. Idealnie smakuje faszerowana, czy zapiekana.
Cukinia Tondo chiaro di Nizza uprawa:
Wysiej nasiona do doniczek pod osłonami w drugiej połowie kwietnia, natomiast bezpośrednio do gruntu w pierwszej połowie maja gniazdowo po 2-3 nasiona na głębokość 3-4 cm. Wschody trwają do 2 tygodni. Rozsadę umieść w gruncie w drugiej połowie maja w rozstawie 1x1 m. Zbiór przeprowadź przed pierwszymi przymrozkami. Najlepiej rośnie na glebie przepuszczalnej, żyznej, ciepłej i umiarkowanie wilgotnej oraz miejscu słonecznym.