Maliny
Malina krzew.
Maliny to najsmaczniejsze owoce lata. Dlatego warto posadzić w przydomowym ogródku krzewy malin, które co roku będę obradzać w piękne słodkie maliny. Wybór malin jest bardzo szeroki. Wybierając sadzonki malin warto zwrócić uwagę na odmiany, które są odporne na mróz i świetnie poradzą sobie w naszym klimacie. Maliny mrozoodporne możemy sadzić na terenie całej Polski. Najbardziej popularna jest malina właściwa, wieloletnia. Malina polana bo taką właśnie nazwę przyjęła z roku na rok powtarza owoce. Jest to odmiana zdrowa i plenna. Owoce tej odmiany maliny są bardzo smaczne i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do przetwórstwa na soki, dżemy , nalewki, mrożenia. Jeśli szukasz malin, których odmiany są mniej popularne to dobrze trafiłeś.
Krzewy malin kiedy sadzić?
Odpowiednią pora dla malin do sadzenia jest jesień. Jesienny klimat korzystnie wpływa na regenerację korzeni malin. W okresie jesiennym gleba jest znacznie bardziej bogata w wodę niż latem. Zwróć uwagę, aby wybrać odpowiedni dzień, w którym nie będzie minusowej temperatury. Sadzenie malin wczesną wiosną też jest odpowiednim terminem sadzenia malin do gruntu. Dla malin odpowiednim miejscem jest stanowisko południowo-wschodnie oraz południowo- wschodnie. Podczas sadzenia malin zwróć szczególną uwagę na to by podłoże do której posadzisz sadzonki malin było wysokiej jakości, lekko kwaśna i wilgotna. Jak sadzić maliny to pytanie często jest zadawane. Najlepiej jest sadzić maliny w równych rzędach. Najlepiej zachowując pomiędzy nimi odpowiednią odległość, która powinna wynosić do 50 cm. Z uwagi na fakt, że maliny bardzo się rozrastają, potrzebują wokół siebie sporej przestrzeni.
Malina właściwości
Spożywając maliny, zachwycamy się ich wyjątkowymi walorami smakowymi. Jednak mało kto wie, że malina to skarbnica ogromnej ilości składników odżywczych. Spożywając maliny zapewniamy naszemu organizmowi spora dawkę witamin i minerałów takich jak C i E (naturalne antyoksydanty), witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo.