Cukinia mieszanka (Cucurbita pepo) nasiona 2g
Mieszanka kilku odmian cukinii, o maczugowatych, różnobarwnych owocach. Bogate w witaminy i sole mineralne owoce, osiągają fazę konsumpcyjną przy długości 15-20 cm. Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest całkowicie inna. Kuzynka dyni pochodzi bowiem ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. Jednak w Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat. Skład mieszanki cukinii Atena Polka - 20% Astra Polka - 20% Striato D’ Italia - 20% Black Beauty - 20% Nimba - 20%
Cukinia mieszanka zastosowanie:
- Młode owoce doskonale nadają się do sporządzania surówek i kiszenia, natomiast starsze, po obraniu ze skórki i usunięciu gniazda nasiennego spożywa się gotowane lub smażone.
- Różnorodność barw owoców podnosi walory estetyczne przygotowanych potraw.
- Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, kozim serem, a także z migdałami. Natomiast przyprawami, które najbardziej pasują do cukinii, są przede wszystkim trybula, bazylia i mięta.
Cukinia mieszanka uprawa:
Wysiej nasiona warzyw w kwietniu do doniczek lub w maju do gruntu w rozstawie 1x1m, po 2-3 nasiona w jednym miejscu. Po wschodach pozostaw w jednym miejscu jedną roślinę. Najlepiej rośnie na glebach żyznych i na stanowisku słonecznym.