Nasiona rzodkiewki pochodzenie i właściwości rzodkiewki
Rzodkiewka pochodzi z Chin. Stamtąd dotarła do reszty świata. Popularna była w epoce średniowiecza, ceniono ją za właściwości poprawiające trawienie. Rzodkiewka uprawiana jest na terenie całej Europy oraz w krajach Południowo- Wschodniej Azji. Można ją spożywać w całości na surowo lub jako dodatek do sałatek czy kanapek. Nadaje się również do tworzenia rozmaitych dekoracji do potraw.
Wartości odżywcze rzodkiewki
Rzodkiewka jest warzywem niskokalorycznym wiec jest zalecana dla osób odchudzających się. Zawiera witaminy: C, B1, B2, B3, B5, B6, oraz składniki mineralne: sód, potas, karoten, żelazo, miedź, cynk, fluor, wapń, mangan. Dzięki zawartości witaminy C, rzodkiewka poprawia odporność, łagodzi objawy związane z przeziębieniem.
Jak uprawiać rzodkiewkę z nasion?
Nasiona rzodkiewki możemy wysiewać pod osłony lub bezpośrednio do gruntu. Wysiew nasion rzodkiewki rozpoczynamy wczesną wiosną jak tylko ziemia obeschnie i powtarzamy co 2 tygodnie do końca maja dla uzyskania ciągłości zbiorów. Na jesienny zbiór nasiona rzodkiewki wysiewamy w sierpniu. Rozstaw rzędów 10- 20 cm. Należy unikać nawożenia świeżym obornikiem. Rzodkiewka może być uprawiana jako przed-, śród- i poplon.