Nasiona Microgreens
Microgreens-co to jest?
Mcrogreens, czyli mikro listki, to liścienie i pierwsze liście właściwe roślin jadalnych. Inaczej mówiąc, to kilku- lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Zbiera się je i spożywa we wczesnej fazie wzrostu. Zanim więc pomyślisz o przygotowaniu rozsady wczesnej sałaty czy pomidorów, sprawdź jaki potencjał kryją w sobie microgreens!
Microgreens a kiełki
Microgreens, podobnie jak kiełki, zaliczane są do żywności określanej mianem superfood. Jest to termin określający żywność nieprzetworzoną, pozyskiwaną w sposób ekologiczny, w której skoncentrowane jest bogactwo witamin i mikroelementów pochodzących z nasion. Microgreens od kiełków odróżnia sposób uprawy. Kiełki bowiem hodowane są w wodzie, natomiast microgreens w ziemi, z której rośliny czerpią składniki odżywcze i mają zapewnioną odpowiednią temperaturę oraz wilgotność. Dzięki temu nasiona microgreens wymagają mniej uwagi, niż uprawiane bez podłoża kiełki, a przy tym dają większe plony. Dużym ułatwieniem jest również to, że przy microgreens nie trzeba wykonywać takich zabiegów, jak płukanie, odsączanie nadmiaru wody czy pozbywanie się łusek nasiennych. Jeśli więc z różnych powodów uprawa kiełków nie jest dla Ciebie, spróbuj swoich sił w hodowli mikroliści. To niezwykle prosty sposób na wzbogacenie swojej diety w świeże warzywa i zioła.
Dlaczego warto uprawiać microgreens?
Liczne badania dotyczące zawartości witamin i substancji zdrowotnych w microgreens’ach dowodzą, że w młodych listkach skumulowanych jest kilkukrotnie więcej substancji odżywczych niż w dorosłych formach tych samych warzyw. Poza tym microgreens wyróżniają się wysoką zawartością antyoksydantów, minerałów (zwłaszcza mikroelementów) oraz enzymów, dzięki którym są lepiej trawione. Dodatkowym atutem microgreens jest to, że są one lekkostrawne. Uprawiając samodzielnie microgreens zawsze masz pewność, że spożywasz świeży produkt, a przy tym wiesz, na czym rosły - podłoże ekologiczne i wolne od chorób. Microgreens ponadto nie wymagają oprysków oraz zaprawiania nasion. Przy własnej uprawie microgreens redukujesz niekorzystne dla środowiska zabiegi uprawowe do zera i zjadasz najbardziej wartościowe części roślin. A wszystko to prosto i szybko!
Jak uprawiać microgreens?
Stworzenie własnej uprawy microgreens jest bajecznie proste i szybkie. Mikroliście z powodzeniem możesz hodować zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym parapecie. Ponadto, decydując się na uprawę microgreens w domu nie ograniczają Cię pory roku. Nawet w środku zimy możesz cieszyć się świeżymi mikroliśćmi. Do uprawy microgreens potrzebne będą:
- nasiona
- niski pojemnik lub tacka. Dobrze sprawdzą się także doniczki torfowe lub mini szklarenki.
- podłoże do wysiewu lub torf.
Microgreens nie wymagają dużej ilości podłoża. Warstwa grubości około 1,5-2 cm w zupełności wystarczy. Ważniejsza jest jego długość i szerokość - przy większej powierzchni wysiewu osiągniesz obfitsze zbiory. Uprawę zraszaj co kilka dni, w zależności od stanowiska i temperatury otoczenia. Pamiętaj o tym, że rośliny rosną szybko, więc potrzebują dość dużej ilości wody, ale nie mogą w niej stać. Dlatego pojemniczek na mikroliście powinien posiadać kilka otworów w dnie, który umożliwi spływanie nadmiaru wody i zapobiegnie gniciu korzeni. Więcej o uprawie i właściwościach microgreens przeczytasz na naszym BLOGU.
Jak spożywać microgreens?
Microgreens, podobnie jak kiełki, najsmaczniejsze są na surowo. W tej postaci dostarczają też najwięcej cennych składników - witamin, błonnika i składników mineralnych. Mikroliście możesz więc użyć jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, świeżo wyciskanych soków i wielu innych potraw. Co więcej, dzięki żywym kolorom, microgreens stanowią świetną dekorację serwowanych dań.
Microgreens sklep internetowy
Nasiona Microgreens, które kupisz w naszym sklepie, doskonale nadają się do całorocznej uprawy w domu, w skrzynkach i doniczkach. Wśród bogatej oferty nasion mikrolistków duża popularnością cieszą się młode listki sałaty, kapusty, cebuli, rzodkiewki czy rzeżuchy. Jeśli należysz do amatorów apetycznych nowości i lubisz eksperymentować w kuchni, zwróć uwagę na nasiona rukwi wodnej, rokietty siewnej oraz mizuny. Ich nietuzinkowy smak z pewnością Cię zaskoczy. W celach ozdobnych a także jako wartościowy dodatek do domowego zielnika najczęściej uprawiane są młode listki bazylii, kopru, kolendry, a nawet pachnotki zwyczajnej czy nasturcji niskiej. Miksuj smaki, próbuj i stworzysz swój niepowtarzalny zestaw!