Cebulka dymka
Cebula dymka to po prostu mała cebula zwyczajna. Jej uprawa ma niewątpliwie wiele zalet - przede wszystkim możemy przez cały sezon zbierać świeży szczypior, a pod koniec roku dodatkowo uzyskamy wyrośnięte cebule. Dodatkowym atutem jest możliwość uprawy w warunkach domowych, dzięki czemu przez cały rok możemy się cieszyć aromatem soczystego szczypiorku i delikatnym smakiem cebulki.
Soczysty szczypior na wyciągnięcie ręki? To proste! Kilka porad dotyczących uprawy cebuli dymki w doniczce:
Cebulę dymkę na szczypior można uprawiać w domu przez cały rok, jednak najczęściej sadzimy ją zimą, gdy brakuje świeżych warzyw. Do uprawy najlepiej wybrać podłużną doniczkę lub korytko - w ten sposób możemy posadzić jednocześnie kilka lub kilkanaście cebulek, wciskając je do połowy w podłoże (nie można przykrywać ziemią całej). Warto pamiętać o tym, aby doniczka czy korytko w której posadzisz cebulę dymkę nie było zbyt płytkie - cebula musi mieć odpowiednie miejsce na swobodny rozwój korzonków. Dymka nie jest szczególnie wymagająca - do jej uprawy możesz użyć ziemię uniwersalną bądź z dodatkiem torfu, najlepszym miejscem natomiast będzie stanowisko słoneczne np. na parapecie. Ścinając szczypiorek warto ucinać jednorazowo jedno źdźbło z jednej cebulki - wtedy szczypiorek zdecydowanie lepiej odrasta. Jeśli cebulka przestanie wypuszczać nowe pędy, wówczas należy w jej miejsce zasadzić świeżą.
Jak i kiedy sadzić cebulę dymkę? Wszystko co powinieneś wiedzieć o uprawie w gruncie:
Uprawa cebuli dymki na grządce to sprawdzony sposób na dorodną i zdrową cebulę z własnego warzywniaka. Dymkę posadź w miejscu słonecznym, na glebie przepuszczalnej i żyznej, o odczynie obojętnym do lekko kwaśnego (idealne pH wynosi 6,5-7,0). Na jesień lub bezpośrednio przed sadzeniem warto wzbogacić glebę kompostem. Przy wyborze miejsca pod uprawę zwróć uwagę na płodozmian warzyw. Cebula dymka najlepiej rośnie na grządkach, gdzie wcześniej uprawiane były ogórki lub fasola szparagowa. Dobry wpływ na wzrost dymki ma także odpowiednie sąsiedztwo - z powodzeniem możesz ją uprawiać w towarzystwie ogórków, pomidorów, buraka ćwikłowego, marchewki, pietruszki, majeranku, sałaty głowiastej czy truskawek. Unikaj bezpośredniego sąsiedztwa z kapustą lub rzodkiewką. Wczesną wiosną (marzec) na przygotowane wcześniej rzędy (rozstawa ok 30 cm) posadź cebulkę w odległości 5-8 cm. Warto, aby ziemia była odpowiednio spulchniona, wtedy łatwo można sadzić w niej cebulki. Pamiętaj, aby nie przykrywać ziemią całej cebulki - wierzchołki powinny wystawać ponad powierzchnię. W czasie wzrostu pamiętaj o regularnym odchwaszczaniu i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności podłoża (dymka nie lubi nadmiaru wody, ani przesuszenia). Zbiór przeprowadź wtedy, gdy szczypior załamie się w połowie cebul.