Cukinia Soraya (Cucurbita pepo) nasiona 2g
Soraya to wczesna, plenna odmiana o maczugowatych owocach. Skórka barwy ciemnozielonej (na młodych owocach widoczne jaśniejsze cętki ). Rośliny mają krzaczasty pokrój i są odporne na mączniak rzekomy. Owoce o jasnokremowym miąższu, osiągają fazę konsumpcyjną przy długości 18-22 cm. Są one bogate w witaminę C i nie kumulują metali ciężkich. Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest całkowicie inna. Kuzynka dyni pochodzi bowiem ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. Jednak w Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat. Zapewne również chcesz ją mieć w swoim ogrodzie!
Cukinia Soraya zastosowanie:
- Cukinie zastosujesz głównie w celach kulinarnych, idealnie sprawdzi się do sałatki czy na grilla.
- Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem śniadaniowe kanapki, zastępując zielonego ogórka, w południe cieszyć niejedno podniebienie ciepłem zupy lub lecza, a w porze kolacji wystąpić w roli à la spaghetti, krojona na cieniutkie cukiniowe niteczki.
- Możesz ją gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, a nawet przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, kozim serem, a także z migdałami. Natomiast przyprawami, które najbardziej pasują do cukinii, są przede wszystkim trybula, bazylia i mięta.
Cukinia Soraya uprawa:
Wysiej nasiona warzyw w kwietniu do doniczek lub w maju do gruntu w rozstawie 1x1m, po 2-3 nasiona w jednym miejscu. Po wschodach pozostaw w jednym miejscu jedną roślinę. Najlepiej będzie rosła na glebach żyznych i na stanowisku słonecznym.