Dynia piżmowa Butternut (Cucurbita moschata) nasiona 2 g
Dynia piżmowa Butternut to roślina jednoroczna, silnie rosnąca o płożących pędach. Duże owocem swoim kształtem przypominają dzwon z wydłużoną górną częścią. Pod grubą skórką znajduje się jędrny, bezwłóknisty i aromatyczny miąższ, doskonały na przetwory. Dynia - rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych, uprawiane już przed naszą erą w Ameryce Południowej. Do Europy przywędrowała w XVI w. z Teksasu gdzie była początkowo uprawiana. Obecnie jest powszechnie uprawiana na wszystkich kontynentach. Najbardziej popularne dynie to olbrzymie, gruboskórne i piżmowe. Piżmowe dynie są najpóźniejsze, ich owoce są o różnych kształtach i kolorach. Owoce tej odmiany mogą być przechowywane przez dwa lata.
Dynia piżmowa Butternut zastosowanie:
- Doskonała na przetwory - bardzo aromatyczna, jędrny miąższ. Jednocześnie owoce są bardzo dekoracyjne. Jej słodki, kremowy, pozbawiony włókien miąższ sprawia, że jest doskonała do różnego rodzaju dań – od zup i zapiekanek, do chlebów, ciast i innych deserów.
- Dynia piżmowa może być zarówno pieczona jak i gotowana na parze, choć to właśnie pieczenie wydobywa z niej specyficzny słodki, maślany smak.
- Kształt dyni piżmowej i gładka skórka sprawiają, że przy jej przygotowaniu nie produkujemy aż tylu odpadów jak w przypadku zwykłej dyni. Jednak dynia ta wymaga specjalnej metody krojenia. Najpierw należy ją przekroić w poprzek po środku, pomiędzy szyjką, a dolną częścią, a następnie obrać obydwie części. Następnie dolną część należy przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestki.
Dynia piżmowa Butternut uprawa:
Wysiew nasion do doniczek pod osłonami w drugiej połowie kwietnia, natomiast bezpośrednio do gruntu w pierwszej połowie maja po 2-3 nasiona na głębokość 3-4 cm. Wschody trwają do 2 tygodni. Rozsadę należy sadzić do gruntu w drugiej połowie maja w rozstawie 1x1 m. Zbiór należy przeprowadzić przed pierwszymi przymrozkami. Wymaga gleby przepuszczalnej, żyznej, ciepłej i umiarkowanie wilgotnej oraz miejsc słonecznych.