Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2853
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Dynia Patison Orange (Cucurbita pepo) nasiona 1g

Patison jest jednoroczną odmianą dyni zwyczajnej.  Do Europy trafił za sprawą Hiszpanów, początkowo traktowany jako roślina ozdobna. Szybko jednak ze wzgledu na swój delikatny i przyjemny smak - trafiła na stoły Europejczyków. Dzisiaj nie jest już tak popularna jak kiedyś.
Patisony mają pokrój krzaczasty. Kwiaty wyrastają z kątów dużych i okazałych liści o mięsistych łodygach i grubych krótkich łodygach. Częścią jadalną są karbowane, spodkowe owoce  o kolorze zależnym od odmiany, o średnicy do 20 cm. Najbardziej wartościowe sa młode owoce, które można w zalezności przetwarzać - zarówno ze skórka jak i bez niej. Zakwitają zazwyczaj w czerwcu, a pierwsze owoce pojawiają się już po ok 5 tygodniach. Zbiory można kontunuować aż do września - jeżeli tylko pogoda na to pozwoli.


Dynia Patison Orange (Cucurbita pepo) uprawa:

Dynia patison jest rosliną łatwą w uprawie. Jest odporna na choroby i szkodniki. Rośnie na stanowiskach najlepiej słonecznym, osłoniętym od wiatru i ciepłym. Nie ma specjalnych wymagań odnosnie gleby.  Nasiona sieje się wiosną - na przełomie kwietnia i maja. W drugiej dekadzie maja sadzonki można wysadzić na miejsce stałe w rozstawie min. 100x100cm. Patisony mają płytki system korzeniowy, przez co nie sa odporne na susze.


Dynia Patison Orange (Cucurbita pepo) zastosowanie:

Owoce patisona zawierają witaminę C, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Reguluje pracę serca. Działa moczopędnie i oczyszczająco. Jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Znajduje szerokie zestawienie w kuchni.

Przepis na leczo z patisonem i cukinią 

Składniki:

  • 1 duży patison (około 400 g)
  • 1 kg cukinii
  • cebula
  • papryka czerwona duża
  • papryka żółta
  • 50 g szpinaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g kiełbasy
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki ketchupu
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • przyprawa do dań Kucharek
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • odrobina chilli
Sposób przyrządzenia
Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Gdy będzie już usmażona wrzucamy do niej szpinak i mieszamy aż ściemnieje, przekładamy do garnka. Patison i cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli. Papryki kroimy w kostkę, dodajemy do garnka. Warzywa dusimy na małym ogniu po przykryciem około 30 minut (od czasu do czasu mieszając). Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na której smażyliśmy cebulkę. Kiedy warzywa mamy już podduszone dodajemy kiełbaskę, ketchup, koncentrat, musztardę, przyprawy, pietruszkę, mieszamy i całość dusimy jeszcze około 5 minut.

Smacznego !

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    1 g

  • Pora siewu: 

    wysiew nasionw w IV pod osłonami lub w V wprost do gruntu, rośliny wysadzać w V do gruntu

  • Pora zbiorów: 

    VII - IX

  • Rozstawa: 

    100 x 80 cm

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...