Dynia olbrzymia Amazonka (Cucurbita maxima) nasiona 3g
Dynia olbrzymia Amazonka to dynia mało ekspansywna o niewielkiej sile wzrostu. Na jednej roślinie jest od 3 do 5 owoców o masie do 1,5 kg. Pod grubą skórką znajduje się pomarańczowy miąższ. Owoce dyni Amazonki mają regularny, kulisty kształt. Dynia Amazonka wyróżnia się dość wysokim poziomem karotenu – w 100 gramach suchej masy znajduje się aż od 9 do 13 miligramów. Dynia to bardzo wartościowe warzywo, doskonałe na pierwszą zupkę dla niemowlęcia. Ma dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Jest łagodna, bezpieczna i raczej nieuczulająca. Pestki dyni zawierają sporo cynku.
Dynia amazonka zastosowanie:
- Zastosujesz głównie w celach kulinarnych, idealnie sprawdzi się do sałatki czy na grilla.
- Potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem śniadaniowe kanapki, zastępując zielonego ogórka, w południe cieszyć niejedno podniebienie ciepłem zupy lub lecza,
- Możesz ją gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, a nawet przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, kozim serem, a także z migdałami.
Dynia Amazonka uprawa:
Wysiew w prost do gruntu w maju w rozstawie 2 x 1,5 m po 2-3 nasiona w jednym miejscu na głębokość 3-4 cm. Szybko rośnie, gdy zapewni się jej odpowiednie warunki. Ważna jest wysoka i stała temperatura oraz wilgoć i powietrze. Najlepiej rośnie na glebie żyznej, wilgotnej. Dobrze jeżeli gleba jest próchniczna i nawożona kompostem.