Dynia Olbrzymia Uchiki Kuri (Cucurbita pepo) nasiona 5g
Dynia Uchiki Kuri to bardzo smaczna odmiana dyni jadalnej- pnącej. Jest twarda, a pod pomarańczowo-czerwoną jadalną skórką kryje się ciemnożółty, bezwłóknisty miąższ, który znakomicie nadaje się do gotowania i duszenia. Także skórka tej dyni jest jadalna. Średnia waga owoców wynosi 1,5 g. Na jednej roślinie wyrastają zazwyczaj trzy owoce. Okres wegetacji wynosi ok 115 dni od wysiania. Dynia to bardzo wartościowe warzywo, doskonałe na pierwszą zupkę dla niemowlęcia. Ma dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Jest łagodna, bezpieczna i raczej nieuczulająca. Pestki dyni zawierają sporo cynku.
Dynia Uchiki Kuri zastosowanie:
- Świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni, w przetwórstwie oraz w żywieniu zwierząt.
- Owoce nie kumulują metali ciężkich i azotanów
- Możesz ją gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, a nawet przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, kozim serem, a także z migdałami.
Dynia Uchiki Kuri uprawa:
Gatunek ten wymaga gleb próchniczych, żyznych, przypuszczalnych, szybko nagrzewających się.
Świetna współpracy na najwyższym poziomie. Nasiona oryginalne, nie jak na allegro pakowane "w piwnicy" u szwagra. Pierwsze nasionka już kiełkują, aż nie mogę doczekać się roślinek. Pozdrawiam całą firmę.