Nasiona Kalarepy
Pochodzenie i przeznaczenie kalarepy:
Kalarepa to członek rodziny roślin krzyżowych. Spokrewniona jest z kalafiorem, brukselką, kapustą i brokułem. Pochodzi z Europy. Kalarepa jest łagodna i słodkawa w smaku. Bulwy gotowe są do spożycia po 2 miesiącach od wysiewu. Najlepiej spożywać młode rośliny, są wtedy chrupiące i słodkawe w smaku. Możemy zasiać sobie dwa rodzaje kalarepy- o zielonych łodygach i fioletowych. Kolor ten dotyczy tylko zewnętrznych części roślin, miąższ zawsze jest jasny.
Wartości odżywcze kalarepy :
Kalarepa zawiera przede wszystkim dużą ilość błonnika pokarmowego, przez co jest niskokaloryczna- 100g kalarepy to tylko 27 kcal. Zawiera również pokaźną ilość witamin, szczególnie C i z grupy B, 100g tego warzywa pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawarte w kalarepie witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego i pozytywnie wpływają na przemianę materii. Ponadto kalarepa zawiera składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo niehemowe, potas, miedź i wapń.
Jak uprawiać kalarepę:
Kalarepę uprawiamy z rozsady. Wysiew nasion kalarepy na wczesny zbiór powinien odbyć się w połowie lutego do ciepłego inspektu lub doniczek. Małe sadzonki posiadają po 4-5 dobrze rozwinięte liście. W drugiej połowie kwietnia dokonujemy wysadzenia kalarepy z rozsady do gruntu. Sadzimy w rozstawie 40 cm x 30 cm. Nasiona kalarepy na zbiór letni wysiewamy do inspektu w drugiej połowie marca lub na początku kwietnia a przesadzamy do gruntu na przełomie maja i czerwca. Wysiać możemy również odmianę późną, wtedy nasiona kalarepy wysiewamy na koniec czerwca a do gruntu sadzimy w sierpniu. Będzie to już zbiór jesienny.