Dynia Olbrzymia Golias (Cucurbita pepo) nasiona 3 g
Dynia to bardzo wartościowe warzywo, doskonałe na pierwszą zupkę dla niemowlęcia. Ma dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Jest łagodna, bezpieczna i raczej nieuczulająca. Pestki dyni zawierają sporo cynku. Dynia Golias to nowa, cenna odmiana dyni. To prawdziwy olbrzym wśród dyń. Waga owocÓw tej odmiany waha się między 20 a 30 kg. Jednak spotkać można i 70 kg okazy. Z wyglądu - nie wyróżnia się niczym szczególnym. Soczyście pomarańczowa, gruba skórka na której widać delikatne żebry ukrywa aromatyczny i słodki miąższ o takim samym kolorze. Kształt jest zazwyczaj okrągły lub lekko owalny.
Dynia Golias zastosowanie:
- Świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni, w przetwórstwie oraz w żywieniu zwierząt.
- Owoce nie kumulują metali ciężkich i azotanów
- Możesz ją gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, a nawet przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, kozim serem, a także z migdałami.
Dynia Golias uprawa:
Gatunek ten wymaga gleb próchniczych, żyznych, przypuszczalnych, szybko nagrzewających się. Dynia nadaje się do przechowywania, należy jednak poczekać aż owoc w pełni dojrzeje. Poznajemy to zazwyczaj po głuchym odgłosie podczas pukania w skórkę. Ze zbiorem nie czekajmy też do pierwszych przymrozków, ponieważ temperatura poniżej 0 stopni, sprawi, że owoc szybko zacznie gnić