Dynia Olbrzymia Otylia (Cucurbita pepo) nasiona 3+1g
Dynia to bardzo wartościowe warzywo, doskonałe na pierwszą zupkę dla niemowlęcia. Ma dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Jest łagodna, bezpieczna i raczej nieuczulająca. Pestki dyni zawierają sporo cynku. Dynia Otylia to nowa, cenna odmiana dyni. Rośliny silnie rosnące, o długich, płożących pędach. Kulistospłaszczone owoce, o wadze 10-15 kg, mają pomarańczowo-różową skórkę z różowymi smugami i delikatnym marmurkiem. Wewnątrz znajduje się gruby miąższ (5-7 cm) o barwie pomarańczowej oraz duże białe nasiona. Wielką zaletą Otylii jest odporność owoców na uszkodzenia podczas transportu i przydatność do spożycia przez kilka miesięcy po zbiorze.
Dynia Otylia zastosowanie:
- Świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni, w przetwórstwie oraz w żywieniu zwierząt.
- Owoce nie kumulują metali ciężkich i azotanów
- Możesz ją gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, a nawet przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, kozim serem, a także z migdałami.
Dynia Otylia uprawa:
Gatunek ten wymaga gleb próchniczych, żyznych, przypuszczalnych, szybko nagrzewających się.