Wczytuję dane...

Kapusta

nasiona kapusta

Pochodzenie i właściwości kapusty:

Kapusta pochodzi z krajów Basenu Morza Śródziemnego. Była bardzo popularna w starożytnej Grecji i Rzymie. Stamtąd dotarła do niemal wszystkich krajów europejskich. Kapusta stała się nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Uwielbiamy ją w bigosie, kapuśniaku czy pierogach. Często także kwasimy kapustę. Oprócz walorów smakowych kapusta posiada również właściwości lecznicze. Najbardziej znane i cenione w kuchni odmiany kapusty to: kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska i kapusta włoska.

Lecznicze zastosowanie kapusty:

Kapusta posiada cały kompleks witamin i minerałów, dzięki temu pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy. W sezonie grypowym pomaga chronić przed atakami wirusów i bakterii. Kapusta wspomaga również pracę układu pokarmowego. Mylne jest przekonanie, że kapusta jest ciężkostrawna. Tyczy się to raczej niektórych dań z kapustą, ale ciężkostrawne są dodatki takie jak: tłuste mięsa i olej a nie sama kapusta. Surowe liście tego warzywa łagodzą takie dolegliwości przewodu pokarmowego jak: zgaga, zaparcia, choroba wrzodowa, nieżyt żołądka. Nie można także zapomnieć o kiszonej kapuście, która ma wyjątkowo dużo witaminy C. Liście kapusty (zmiażdżone) możemy wykorzystać również w formie okładów. Łagodzą one takie schorzenia jak: obrzęki przy zapaleniach stawów i kontuzjach, oparzenia, owrzodzenia, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów.

Jak uprawiać kapustę:

Nasiona kapusty najlepiej wysiać na koniec lutego lub początku marcu pod osłony. Rozsadę w fazie 4-6 liści sadzimy do gruntu w końcu marca lub w kwietniu w rozstawie 40 x 40 cm. Kapusta wymaga obfitego nawożenia i dostatecznej ilości wody w glebie. kapusta potrzebuje gleby niezbyt ciężkiej, bogatej w składniki mineralne i niezakwaszoną. Na naszej stronie znajdziesz duży wybór nasion kapusty- różnych odmian.

Sortuj według: Wyświetl po produktów