Kapusta włoska Vertus2 , śr. późna (Brassica oleracea con. capitata var. sabauda)
Kapusta włoska to warzywo wywodzące się z Włoch, charakteryzujące się pomarszczonymi, niezwykle dekoracyjnymi liśćmi.To roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie można jej spotkać dziko rosnącej, rośnie tylko w uprawie. Kapusta włoska jest dużo bardziej odporniejsza na niskie temperatury niż pozostałe odmiany, ma tez w porównaniu z nimi - dużo ostrzejszy smak.
Kapusta włoska Vertus 2 uprawa:
Wysiew w kwietniu pod osłony lub na rozsadniku, w rzędy co 8-10 cm. Rozsadę sadzić na miejsce stałe gdy ma 3-4 dobrze wykształcone liście, od połowy maja do połowy czerwca w rozstawie 50-60 x 60-70 cm. Wymaga obfitego nawożenia i dostatecznej ilości wody w glebie. Nie uprawiać na glebach kwaśnych, gdyż jest porażana przez kiłę.
Kapusta włoska Vertus 2 zastosowanie:
Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu.
Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.
Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.
Warzywo jest szczególnie popularne w kuchni polskiej, gdzie jest ważnym składnikiem tradycyjnych potraw – bigosu, gołąbków oraz kiszonki.
Zobacz nasze inne nasiona warzyw.