Kapusta głowiasta biała Sława z Gołębiewa (Brassica pleracea) opakowanie XL50g
Kapusta głowiasta biała to popularne warzywo z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), odmiana kapusty warzywnej. Występuje tylko w uprawie. Kapusta to roślina dwuletnia: w pierwszym roku tworzy zwartą głowę złożoną ze skróconej łodygi (tzw. głąba) i ściśle do siebie przylegających liści. Jadalna jest cała głowa. W drugim roku uprawy kapusta zakwita. Kwiaty są zebrane w groniaste kwiatostany. Po zapłodnieniu kwiatów tworzą się owoce – łuszczyny.
Odmiany wczesne kapusty białej tworzą głowy mniejsze główki i bardziej luźne, natomiast odmiany późne - głowy większe i bardziej zbite.
Kapusta głowiasta biała Sława z Gołębiewa to odmiana średnio wczesna o zwięzłych kupistych główkach przydatnych do bezpośredniego spożycia i kwaszenia. Jedna z najczęsciej uprawianych odmian. Okres wegetacji od wysadzenia do zbioru 78-85 dni
Kapusta głowiasta biała uprawa:
Nasiona wysiewać w marcu - połowie kwietnia. Przesadzamy w połowie maja - czerwca. Zbiory następują sierpień - listopad. Rozstawa: 60x50-60 cm.Wymaga obfitego nawożenia i dostatecznej ilości wody w glebie. Nie uprawiać na glebach kwaśnych.
Kapusta głowiasta biała zastosowanie:
Kapusta biała to odmiana botaniczna kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu.
Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.
Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.
Warzywo jest szczególnie popularne w kuchni polskiej, gdzie jest ważnym składnikiem tradycyjnych potraw – bigosu, gołąbków oraz kiszonki.
Oferta obejmuje opakowanie 50g nasion oraz szczegółową instrukcję siewu.