Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 386
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kapusta brukselka Groninger (Brassica oleracea L) nasiona 1g

Kapusta brukselska, popularnie nazywana brukselką (Brassica oleracea L.) – odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii.

Kapusta brukselska jest wprawdzie bardzo bliską krewną kapusty białej, ale wyglądem zupełnie jej nie przypomina. Co prawda pojedyncza, mała główka istotnie jest podobna do kapusty, jednak cała roślina już nie. Poza tym warzywa te różnią się także terminem zbioru, wymaganiami termicznymi oraz sposobem przechowywania.


Kapusta brukselka Groninger uprawa:

Stanowisko powinno być słoneczne, gleba lekka piaszczysta do cięższej gliniastej, bogata w próchnicę. Niewielkie mrozy sprawiają, że główki nabierają aromatu i są delikatniejsze w smaku - rośliny można więc zostawić na zimę i zbierać w październiku, listopadzie i grudniu, a odmiany bardzo odporne nawet w styczniu i lutym. Główka tworząca się na szczycie rośliny nie jest jadalna.


Kapusta brukselka Groninger zastosowanie:

Jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz zup. Nadaje się również do przyrządzania zapiekanek i sałatek. Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.

Jeśli dotąd niezbyt chętnie sięgaliśmy po to warzywo, warto zmienić te zwyczaje, gdyż brukselka to bogactwo białka, witamin (C, B, A, E), kwasu foliowego oraz dużej ilości wartościowych soli mineralnych (min. wapń, żelazo, fosfor, potas, mangan). Można ją spożywać jako gotowaną jarzynkę oraz pod postacią zup i zapiekanek.

Przepis na kalafiorowe kotleciki z brukselki

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg kapusta brukselka
  • 2 szt kostka rosołowa
  • 10-15 dag ser żółty
  • 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
  • 1 szt jajko
  • 4 łyżki bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę oczyścić, umyć włożyć do garnka, zalać 1 l wrzącej wody, dodać kostki rosołowe i ugotować do miękkości.Odcedzić, wsypać do naczynia żaroodpornego. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z bułka tartą, jajkiem, czosnkiem granulowanym. Ser z bułką tartą i przyprawami wyłożyć na kapustę, Naczynie żaroodporne włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 200 stopni do rozpuszczenia się sera.

Smacznego!

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    1g

  • Pora siewu: 

    IV-V

  • Pora zbiorów: 

    X-XII

  • Rozstawa: 

    40 x 50 cm