Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 3471
Orientacyjny czas wysyłki: 2 - 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kapusta Kamienna Głowa  - (Brassica oleracea Convar. Capitata var. Alba) opakowanie XL 100 gramów

Kapusta głowiasta biała to popularne warzywo z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), odmiana kapusty warzywnej. Występuje tylko w uprawie. Kapusta to roślina dwuletnia: w pierwszym roku tworzy zwartą głowę złożoną ze skróconej łodygi (tzw. głąba) i ściśle do siebie przylegających liści. Jadalna jest cała głowa. W drugim roku uprawy kapusta zakwita. Kwiaty są zebrane w groniaste kwiatostany. Po zapłodnieniu kwiatów tworzą się owoce – łuszczyny.
Odmiany wczesne kapusty białej tworzą głowy mniejsze główki i bardziej luźne, natomiast odmiany późne - głowy większe i bardziej zbite.

Kapusta głowiasta biała Kamienna Głowa to odmiana późna, tworząca duże, kulistospłaszczone główki. Liście z lekkim nalotem woskowym. doskonała odmiana do kiszenia i przechowywania na zimę.



Kapusta głowiasta biała Kamienna Głowa uprawa:

Wysiew w kwietniu pod osłony lub na rozsadniku, w rzędy co 8-10 cm. Rozsadę sadzić na miejsce stałe gdy ma 3-4 dobrze wykształcone liście, od połowy maja do połowy czerwca w rozstawie 50-60 x 60-70 cm. Wymaga obfitego nawożenia i dostatecznej ilości wody w glebie. Nie uprawiać na glebach kwaśnych, gdyż jest porażona przez kiłę.


Kapusta głowiasta biała Kamienna Głowa zastosowanie:

Kapusta biała to odmiana botaniczna kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu.

Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.

Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.

Warzywo jest szczególnie popularne w kuchni polskiej, gdzie jest ważnym składnikiem tradycyjnych potraw – bigosu, gołąbków oraz kiszonki.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    100 g

  • Pora siewu: 

    wysiew w kwietniu na rozsadniku w rzędy co 8-10 cm, rozsadę wysadzamy od 15 V- 15 VI

  • Pora zbiorów: 

    IX- X

  • Rozstawa: 

    50-60 x 60-70 cm