Kapusta Brunświcka - Najlepsza na gołąbki Brassica oleracea (Convar.Capitatan var. Alba) nasiona 2g
Kapusta głowiasta to popularne warzywo z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), odmiana kapusty warzywnej. Występuje tylko w uprawie. Kapusta to roślina dwuletnia: w pierwszym roku tworzy zwartą głowę złożoną ze skróconej łodygi (tzw. głąba) i ściśle do siebie przylegających liści. Jadalna jest cała głowa. W drugim roku uprawy kapusta zakwita. Kwiaty są zebrane w groniaste kwiatostany. Po zapłodnieniu kwiatów tworzą się owoce – łuszczyny.
Odmiany wczesne kapusty białej tworzą głowy mniejsze główki i bardziej luźne, natomiast odmiany późne - głowy większe i bardziej zbite.
Kapusta Brunświcka to odmiana średnio-późna, (okres od posadzenia rozsady do zbioru główek wynosi 95-110 dni). Tworzy niezbyt zwięzłe, kulistospłaszczone główki o masie 3-5 kg.
Kapusta Brunświcka uprawa
Nasiona wysiewaj w kwietniu pod osłony lub na rozsadniku. Rozsadę przesadź na miejsce stałe w maju gdy ma 3-4 dobrze wykształcone liście w rozstawie 50-60 x 50-60 cm. Wymaga obfitego nawożenia i dostatecznej ilości wody w glebie. Nie uprawiać na glebach kwaśnych, gdyż jest porażona na kiłę.
Kapusta Brunświcka zastosowanie
Kapusta biała to odmiana botaniczna kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu.
Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.
Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.
Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i kwaszenia na użytek późnojesienny. Główki przechowuje się do lutego. Najlepsza odmiana kapusty do przyrządzania tzw. gołąbków.