Kapusta Kamienna Głowa - (Brassica oleracea Convar. Capitata var. Alba) opakowanie L 50 gramów
Kapusta głowiasta biała to popularne warzywo z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), odmiana kapusty warzywnej. Występuje tylko w uprawie. Kapusta to roślina dwuletnia: w pierwszym roku tworzy zwartą głowę złożoną ze skróconej łodygi (tzw. głąba) i ściśle do siebie przylegających liści. Jadalna jest cała głowa. W drugim roku uprawy kapusta zakwita. Kwiaty są zebrane w groniaste kwiatostany. Po zapłodnieniu kwiatów tworzą się owoce – łuszczyny.
Odmiany wczesne kapusty białej tworzą głowy mniejsze główki i bardziej luźne, natomiast odmiany późne - głowy większe i bardziej zbite.
Kapusta głowiasta biała Kamienna Głowa to odmiana późna, tworząca duże, kulistospłaszczone główki. Liście z lekkim nalotem woskowym. doskonała odmiana do kiszenia i przechowywania na zimę.
Kapusta głowiasta biała Kamienna Głowa uprawa:
Wysiew w kwietniu pod osłony lub na rozsadniku, w rzędy co 8-10 cm. Rozsadę sadzić na miejsce stałe gdy ma 3-4 dobrze wykształcone liście, od połowy maja do połowy czerwca w rozstawie 50-60 x 60-70 cm. Wymaga obfitego nawożenia i dostatecznej ilości wody w glebie. Nie uprawiać na glebach kwaśnych, gdyż jest porażona przez kiłę.
Kapusta głowiasta biała Kamienna Głowa zastosowanie:
Kapusta biała to odmiana botaniczna kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu.
Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.
Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.
Warzywo jest szczególnie popularne w kuchni polskiej, gdzie jest ważnym składnikiem tradycyjnych potraw – bigosu, gołąbków oraz kiszonki.