Kapusta głowiasta czerwona Koda (Brassica pleracea) nasiona 2g
Kapusta czerwona, zwana też modrą stanowi botaniczną odmianę kapusty warzywnej. Spożywana była już w starożytnej Grecji i Rzymie. Bogata jest w magnez, wapń, żelazo, jod, bata - karoten i witaminy. Dodatkowo zawiera dużą ilość antocjanów, które nadają kapuście charakterystyczną barwę i jednocześnie mają dużo właściwości przeciwutleniających. To wszystko czyni z niej warzywo, które przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych i miażdżycowych.
Kapusta Koda to wczesna odmiana, uprawiana na zbiór letni. Okres Wegetacji od posadzenia rozsady do zbioru wynosi 90-100 dni. Główki kuliste, średniej wielkości, zwięzłe, barwy ciemnoczerwonej, osadzone na niskim głębie. Przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji.
Kapusta głowiasta czerwona uprawa
Wysiew nasion od końca lutego do końca marca pod osłonami. Siewki można pikować. Rozsadę w fazie 3-4 par liści sadzić na miejsce stałe w rozstawie 50-60x50-60 cm. wymaga gleby żyznej.
Kapusta głowiasta czerwona zastosowanie
Kapusta czerwona jest cenionym składnikiem sałatek i surówek warzywnych. Można ją też dusić z mięsem lub warzywami. W liściach czerwonej kapusty można piec lub gotować mięso. Sok jest natomiast wykorzystywany do przygotowania syropu do płukania gardła. Zobacz nasze inne nasiona warzyw.