Wczytuję dane...

Sałata

nasiona sałaty

Pochodzenie i zastosowanie sałaty:

Sałata nie ma specjalnych wymagań glebowych i klimatycznych, przez co może być uprawiana w wielu regionach świata. Sałata była już znana w starożytnym Rzymie i Grecji w V wieku przed naszą erą. Pochodzi prawdopodobnie z krajów Azji Zachodniej i Basenu Morza Śródziemnego. Na polskich stołach gości dzięki Królowej Bonie. Zastosowanie sałaty jest wszechstronne. Raczej spożywamy ją na surowo, dodając do kanapek, sałatek, surówek. Można nią dekorować różne dania z mięs, półmiski wędlin oraz serów. Ważną rzeczą jest aby sałatę spożywać świeżą, ponieważ zwiędnięta nie nadaje się do użytku.

Wartości odżywcze sałaty:

Sałata posiada większość witamin, oprócz D i K, a także minerały: sód, magnez, fosfor, potas, jod, fluor, karoten, kobalt, cynk, mangan i miedź. Liście sałaty zawierają także tyrekininy, stymulujące czynność tarczycy. Jedzenie sałaty pobudza trawienie oraz zwiększa koncentrację. Sałata jest warzywem bardzo dietetycznym, ma bardzo mało kalorii.

Jak uprawiać sałatę:

Nasiona sałaty są mało wymagające ale najlepiej siać je na żyznej glebie zasobnej w wodę. Na zbiór wiosenny nasiona sałaty wysiewaj pod osłony od końca lutego do końca kwietnia. Na zbiór letni nasiona sałaty wysiewaj wprost do gruntu. Na zbiór jesienny nasiona sałaty wysiewaj w lipcu i sierpniu. Siej w rozstawie 25 x 30 cm.

Sortuj według: Wyświetl po produktów