Sałata Lodowa Great Lakes 118 (Lactuca sativa) nasiona 1g
Baz sałaty nie wyobrażamy sobie codziennej diety. Sałata lodowa prawdopodobnie pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Swoją nazwę zawdzięcza kruchym liściom, które przy chrupaniu wydają dźwięk kojarzący się z łamaniem, pękaniem lodu. Dziś sałatę uprawia się na całym świecie. Bez problemów można ją długo przechowywać w lodówce. Sałata ma krótki okres wegetacji a więc w sezonie można ja wysiewać kilka razy.
Sałata lodowa Great Lakes 118 to odmiana późna, która tworzy duże, zwięzłe główki, o masie ok 1-1,2kg. Główki sałaty Great Lakes złożone są z ciemnozielonych, soczystych, kruchych i fryzowanych liści. Odmiana ta odporna jest długo na wybijanie w pędy kwiatowe, co jest dużą zaletą. Sałata lodowa Great Lakes nadaje się do uprawy na zbiór letni jak i jesienny. A do tego dobrze plonuje w zróżnicowanych warunkach uprawy.
Sałata lodowa Great Lakes 118 uprawa:
Sałata jest warzywem łatwym w uprawie. Najczęście wysiewa się ją wprost do gruntu, ale aby mieć wcześniej zbiory warto wysiać sałatę wcześniej w domu i przygotować rozsadę. Można to zrobić już w lutym. Nasiona sałaty wysiewamy w marcu i kwietniu a na miejsca stałe przesadzamy od kwietnia do czerwca (w zależności od terminu siewu). Rozstaw sadzenia to 35-40 x 35-40 cm. Sałata lubi żyzną glebę, zasobną w składniki pokarmowe. Zachęcamy do ekologicznego nawożenia.
Sałata Lodowa Great Lakes 118 zastosowanie:
Niesamowita bomba witaminowa, jako dodatek do każdego posiłku. Zaletą sałaty lodowej są jej chrupiące i kruche liście, nadające się prawie do każdej sałatki. W połączeniu ze świeżym ogórkiem, pomidorem i serem typu feta komponuje się w wyśmienitą sałatkę grecką. Równie dobrze smakuje sama z odrobiną oliwy z oliwek i garścią świeżych ziół czy polana jogurtowym dipem. Sałatę lodową można także dodawać jako pożywny akcent do dań typu fast food. Jej świeże i chrupiące listki idealnie komponują się na różnego typu kanapkach. Poszatkowana stanowi zdrowe uzupełnienie dla dań mięsnych i rybnych.