Sałata głowiasta masłowa zimująca Meraviglia (Lactuca sativa) nasiona 1,5 g
Sałata to warzywo zdrowe i bardzo popularne. Sałata masłowa jest chyba w Polsce najbardziej popularna, odmiany w bordowych liściach są dodatkowo bardzo dekoracyjne. Prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu. Znana była już starożytności, raczyli się nią rzymianie, egipcjanie i grecy. Do Polski sprowadziła ja królowa Bona, nie od razu jednak stała się tak popularna jak teraz. Sałata jest dietetyczna- ma bardzo małą ilość kalorii, w dodatku zawiera m.in żelazo, witaminę C, poprawia trawienie.
Sałata Meraviglia jest przeznaczona na zbiór wczesno - wiosenny. Średnia waga zbitych i dość mocno ściśniętych główek to ok 300g. Liście sa wyjątkowo smaczne.
Sałata Meraviglia uprawa
Na wysiew nasion w końcu sierpnia do połowy września do gruntu lub na rozsadniku. Uprawiać w rozstawie 30 x 30 cm.. Można stosować wysiew wprost do gruntu, od wczesnej wiosny, gdy tylko warunki pozwolą.
Sałata lubi glebę żyzną i próchniczą, zasobną w wodę. Jeżeli chodzi o nawożenie to najlepiej zastosować nawozy organiczne (np. Bio Złoto, biohumus) i nawozy wieloskładnikowe (azofoska). Zbiór sałaty dobrze przeprowadzić rano, odcinając główki nożem.
Sałata Meraviglia zastosowanie
Sałaty to świetny i niezastąpiony dodatek do kanapek, mięs, owoców morza. Sałata to moc witamin, ma niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. Sałata odkwasza nasz organizm i wzmacniająca system nerwowy, zawiera również mnóstwo innych mikroelementów- m.in. kwas foliowy i witaminę B. W dodatku sałata jest niskokaloryczna, polecana dla osób na diecie. Można ją przekąsić solo, dodać śmietany, jogurtu czy sosu winegret. A najzdrowsza i ekologiczna będzie taka wyhodowana we własnym ogródku. Taką swoją ekologiczną sałatę możemy jeść bez obaw.