Sałata głowiasta masłowa Quattro stagioni (Lactuca sativa) nasiona 1g
Sałata to warzywo zdrowe i bardzo popularne. Sałata masłowa jest chyba w Polsce najbardziej popularna, odmiany w bordowych liściach są dodatkowo bardzo dekoracyjne. Prawdopodobnie pochodzi z Bliskiego Wschodu. Znana była już starożytności, raczyli się nią rzymianie, egipcjanie i grecy. Do Polski sprowadziła ja królowa Bona, nie od razu jednak stała się tak popularna jak teraz. Sałata jest dietetyczna- ma bardzo małą ilość kalorii, w dodatku zawiera m.in żelazo, witaminę C, poprawia trawienie.
Sałata Quattro Stagioni to bardzo dobra odmiana, super plenna. Idealna do bezpośredniego spożycia.Tworzy duże, zwięzłe główki o wiśniowo-zielonym kolorze. Liście są delikatnie pokarbowane i mają doskonały smak.
Sałata masłowa Quattro stagioni uprawa
Na sprzęt wiosenny wysiewamy do skrzynek, na palety pod osłonami od końca lutego do połowy kwietnia. Na sprzęt jesienny wysiew na rozsadniku do połowy lipca. Wysadzamy rozsadę 5-6 tygodniową w rozstawie 30x20-25 cm. Można stosować wysiew wprost do gruntu, od wczesnej wiosny, gdy tylko warunki pozwolą.
Sałata lubi glebę żyzną i próchniczą, zasobną w wodę. Zniesie przymrozki do -5°C. Jednak żeby wywiązały się ładne główki potrzebna jest wyższa temperatura. W zimne dni i noce zaleca się rośliny okryć agrowłókniną. Jeżeli chodzi o nawożenie to najlepiej zastosować nawozy organiczne (np. Bio Złoto, biohumus) i nawozy wieloskładnikowe (azofoska). Zbiór sałaty dobrze przeprowadzić rano, odcinając główki nożem.
Sałata masłowa Quattro Stagioni zastosowanie:
Sałaty to świetny i niezastąpiony dodatek do kanapek, mięs, owoców morza. Sałata to moc witamin, ma niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. Sałata odkwasza nasz organizm i wzmacniająca system nerwowy, zawiera również mnóstwo innych mikroelementów- m.in. kwas foliowy i witaminę B. W dodatku sałata jest niskokaloryczna, polecana dla osób na diecie. Można ją przekąsić solo, dodać śmietany, jogurtu czy sosu winegret. A najzdrowsza i ekologiczna będzie taka wyhodowana we własnym ogródku. Taką swoją ekologiczną sałatę możemy jeść bez obaw.