Sałata głowiasta masłowa Bona (Lactuca sativa) nasiona 1g
Sałata to warzywo uniwersalne i bardzo zdrowe. Sałata masłowa jest chyba w Polsce najbardziej popularna. Uważa się, że pochodzi z Bliskiego Wschodu. Znana była już w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. A do Polski sprowadzona została przez królową Bonę. Sałaty jest dietetyczna, ma bardzo małą ilość kalorii, w dodatku zawiera m.in żelazo, witaminę C, jod przyspieszający przemianę materii.
Sałata masłowa Bona jest wczesna i nadaje się do uprawy na zbiór wiosenny i jesienny. Jest bardzo smaczna. Tworzy zwięzłe główki średniej wielkości. Liście żółtozielone, bardzo delikatne o wysokich walorach smakowych. Ze względu na piękny kolor stanowi także doskonałą dekorację potraw.
Sałata masłowa Bona uprawa
Na sprzęt wiosenny sałatę wysiewamy pod osłonami od końca lutego do końca kwietnia. Na zbiór letni nasiona wysiewać należy wiosną prosto do gruntu. Natomiast aby sałatą cieszyć się jeszcze jesienią wysiewamy w lipcu-sierpniu. Uprawiać w rozstawie 20-25 x 30 cm, na glebie żyznej, zasobnej w wodę. Znosi przymrozki do -5°C.
Sałata masłowa Bona zastosowanie
Sałata masłowa jest bardzo popularna i nie może jej zabraknąć w nasze diecie. Sałaty są bardzo zdrowe, mają właściwości odkwaszające nasz organizm. Sałata jest też dietetyczna i wzmacnia nasz system nerwowy. Jest delikatna w smaku, lecz czasem lekko gorzkawa. Najpopularniejsza wersja przygotowania sałaty to polanie jej odrobiną śmietany, naturalnego jogurtu lub z sosem winegret. Można ją połączyć w sałatce praktycznie z każdym warzywem. Ale też nieźle komponuje się z krewetkami, łososiem i innymi owocami morza. Sałata masłowa wyhodowana we własnym warzywniku to najzdrowszy dodatek do każdej kanapki i dekoracyjny element potraw. Zobacz nasze inne nasiona warzyw.