Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 1417
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Sałata Justyna głowiasta masłowa (Lactuca sativa) nasiona 1g

Sałaty to podstawa diety odchudzającej - śmiesznie mała ilość kalorii to nie wszystko; sałata zawiera też żelazo, witaminę C, jod przyspieszający przemianę materii.

Sałata jest znakomita dla kobiet w ciąży,  bogata w karoten, potas, wapń, żelazo, niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu oraz w kwas foliowy ważny dla systemu nerwowego płodu; aby znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia jego wady, wystarczy oprócz tabletki kwasu foliowego, włączyć do menu główkę sałaty. Sałata poprawia trawienie, zapobiega zawarciom, gdyż ma pod dostatkiem miękkiego błonnika oraz celulozy, jedzona codziennie reguluje wypróżnienia; wprowadzenie sałaty do menu opłaca się z jeszcze jednego powodu: zapobiega bowiem nowotworowi okrężnicy.

Słata masłowa Justyna jest wczesna i tworzy jasnozielone główki. jest uniwersalna do uprawy wiosennej, letniej i jesiennej w polu oraz wiosennej w szklarni i w tunelach. Tworzy duże główki o wadze ok 300-400 g. Odmiana Justyna charakteryzuje się bardzo długim okresem przydatności konsumpcyjnej.


Sałata Justyna uprawa

Na sprzęt wiosenny sałatę wysiewamy pod osłonami od końca lutego do końca kwietnia. Na zbiór letni nasiona wysiewać należy wiosną prosto do gruntu. Natomiast aby sałatą cieszyć się jeszcze jesienią wysiewamy w lipcu-sierpniu. Uprawiać w rozstawie 20-25 x 30 cm, na glebie żyznej, zasobnej w wodę. Znosi przymrozki do -5°C.


Sałata Justyna zastosowanie

Sałatowe savoir-vivre:

  • sałaty nie kroi się nożem; ani przed wymieszaniem sałatki, a już NA PEWNO w trakcie jedzenia;
  • nie wyjadaj sałaty jeżeli stanowi element garnitury; najczęściej w całych liściach serwuje się mięsa, farsze, jaja, wędliny
  • sałata podana jako dodatek (sałata z sosem vinegret) powinna być porwana na tak drobne kawałki aby nie było potrzeby składać jej w kostkę sztućcami ani kroić nożem. Cząstki muszą być tak małe, by bez trudu włożyć je do ust. Bez "wypychania" sobie ust i wysmarowania brody czy policzków.

Znakomite duety na talerzu:
sałata + stek - doskonały duet na niedobory żelaza; czerwone mięso jest jednym z najlepszych źródeł żelaza, a wiadomo, że jego przyswajanie ułatwia witamina C obecna w sałacie
rukiew + ser - na niedobory wapnia; rukiew wodna jest bogata w wapń (70 mg/100 g) oraz witaminę C (70 mg/100 g); ta ostatnia pomaga przyswoić wapń pochodzący z sera; kościom na zdrowie, osteoporozie na pohybel!
sałata + makaron - najlepsze na kłopoty ze snem; nasza zielona przyjaciółka zawiera także związki działające nasennie; razem z serotoniną uwalniającą się po spożyciu klusek, ułatwiają zasypianie. 

Same plusy
+ sylwetka 
Ma tak mało kalorii, że można ją jeść do woli w różnej postaci, świeżą, grillowaną (odmianę lodową) lub zrobić z niej zupę
+ smak 
Zależy od sosu i rodzaju octu winnego. Z czerwonego wina jest klasyczny i neutralny, balsamiczny nadaje vinegretowi smak i aromat żywicy, smakowe (malinowy, orzechowy, ziołowe na bazie białego wina) dobrze komponują się w mieszankach warzywnych. 
+ dziecko 
Hamburger z sałatą i żółtym serem, jest do zniesienia. W porcji znajduje się taka ilość wapnia, że pokrywa całodzienne potrzeby malucha (do lat 9) na wapń.
+ uroda 
Solidnie nawilżona, jędrna i świetlista skóra; jest to zasługa witaminy C z sałaty i witaminy E z oliwy.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    1 g

  • Pora siewu: 

    IV-VI

  • Pora zbiorów: 

    VI- X

  • Rozstawa: 

    20 x 30 cm