Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2494
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Sałata Rzymska Parris Island Cos (Lactuca sativa) nasiona 1g

Sałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat, początkowo była nazywana długolistną, ze względu na kształt liści. Uprawiano ją w starożytności głównie dla celów leczniczych. Dopiero w XVI wieku trafiła na polskie stoły. Nie była jednak tak popularna jak inne sałaty (masłowa, krucha), dziś jest znacznie częściej u nas uprawiana. Sałata rzymska jest ceniona za smak (lekko orzechowy) i dużą wartość odżywczą, a liście jej są bardzo wytrzymałe i super chrupiące.

Sałata rzymska Parris Island Cos ma wyższą wartość odżywczą niż popularna sałata masłowa czy lodowa/krucha. Jej główną zaletą jest dłuższy okresie przydatności konsumpcyjnej oraz wyższa tolerancja na wysokie temperatury w porównaniu z innymi gatunkami sałat. Główki tworzą wydłużone luźno zwinięte liście, pojedyncza sałata rzymska waży ok 800-1000 g. Najsmaczniejsza część sałaty rzymskiej jest tzw. główka wewnętrzna, która składa się z kilkunastu wewnętrznych liści.


Sałata Rzymska Parris Island Cos uprawa

Sałatę rzymską na zbiór wiosenny wysiewamy pod osłonami w marcu-kwietniu. A na zbiór letni nasiona należy wysiewać w kwietniu-maju wprost do gruntu. Jeżeli chcemy mieć jeszcze zbiory jesienią to najlepiej wysiać nasiona w lipcu/sierpniu.

Sałata lubi glebę żyzną i próchniczą, zasobną w wodę. Istotne jest też nawożenie, polecamy stosować naturalne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, biohumus). Zbiory warzyw przeprowadzamy rankiem.


Sałata Rzymska Parris Island Cos zastosowanie

Z sałaty rzymskiej przygotowuje się znaną i lubianą sałatkę Cezara. Sałata rzymska charakteryzuje się długimi chrupiącymi liśćmi. Zewnętrzne liście sałaty rzymskiej są nieco gorzkawe o lekko orzechowym posmaku a te we wnętrzu główki są bardzo delikatne i odrobinę słodkie- ich połączenie daje niezwykły smak.  Sałata rzymska dobrze komponuje  się w z serami, a najlepiej z serami pleśniowych, pasują do niej też sosy na bazie majonezu. W kontakcie z ciężkimi dressingami jej liście nie zmieniają smaku i faktury jak inne sałaty.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    1 g

  • Pora siewu: 

    wysiew nasion III-IV pod osłonami, rośliny wysadzać do gruntu w V

  • Pora zbiorów: 

    V- X

  • Rozstawa: 

    25-30 x 30 cm

Zaloguj się
2018-02-08 17:21:50 - Bogumila

Najwyższa ocena za towar i całą obsługę zamówienia. Ale nie tylko. Absolutnie 5 gwiazdek za świetne poczucie humoru. Polecam.

2021-04-20 15:50:00 - Dorota

Bardzo sprawna realizacja zamówienia. Ekspresowa wysyłka i Polecam! Świetna obsługa.