Sałata Rzymska Parris Island Cos (Lactuca sativa) nasiona 1g
Sałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat, początkowo była nazywana długolistną, ze względu na kształt liści. Uprawiano ją w starożytności głównie dla celów leczniczych. Dopiero w XVI wieku trafiła na polskie stoły. Nie była jednak tak popularna jak inne sałaty (masłowa, krucha), dziś jest znacznie częściej u nas uprawiana. Sałata rzymska jest ceniona za smak (lekko orzechowy) i dużą wartość odżywczą, a liście jej są bardzo wytrzymałe i super chrupiące.
Sałata rzymska ma wyższą wartość odżywczą niż popularna sałata masłowa czy lodowa/krucha. Jej główną zaletą jest dłuższy okresie przydatności konsumpcyjnej oraz wyższa tolerancja na wysokie temperatury w porównaniu z innymi gatunkami sałat. Główki tworzą wydłużone luźno zwinięte liście, pojedyncza sałata rzymska waży ok 800-1000 g. Najsmaczniejsza część sałaty rzymskiej jest tzw. główka wewnętrzna, która składa się z kilkunastu wewnętrznych liści.
Sałata Rzymska Parris Island Cos (Lactuca sativa) uprawa:
Sałatę rzymską na zbiór wiosenny wysiewamy pod osłonami w marcu-kwietniu. A na zbiór letni nasiona należy wysiewać w kwietniu-maju wprost do gruntu. Jeżeli chcemy mieć jeszcze zbiory jesienią to najlepiej wysiać nasiona w lipcu/sierpniu.
Sałata lubi glebę żyzną i próchniczą, zasobną w wodę. Istotne jest też nawożenie, polecamy stosować naturalne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, biohumus). Zbiory warzyw przeprowadzamy rankiem.
Sałata Rzymska Parris Island Cos (Lactuca sativa) zastosowanie:
Sałata to moc witamin, ma niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. Sałata odkwasza nasz organizm i wzmacniająca system nerwowy, zawiera również mnóstwo innych mikroelementów- m.in. kwas foliowy i witaminę B. W dodatku sałata jest niskokaloryczna, polecana dla osób na diecie.
Z sałaty rzymskiej przygotowywuje się znaną i lubianą sałatkę Cezara. Sałata rzymska charakteryzuje się długimi chrupiącymi liśćmi. Zewnętrzne liście sałaty rzymskiej są nieco gorzkawe o lekko orzechowym posmaku a te we wnętrzu główki są bardzo delikatne i odrobinę słodkie- ich połączenie daje niezwykły smak. Sałata rzymska dobrze komponuje się w z serami, a najlepiej z serami pleśniowych, pasują do niej też sosy na bazie majonezu. W kontakcie z ciężkimi dressingami jej liście nie zmieniają smaku i faktury jak inne sałaty.
Najwyższa ocena za towar i całą obsługę zamówienia. Ale nie tylko. Absolutnie 5 gwiazdek za świetne poczucie humoru. Polecam.