Microgreens - Rzodkiewka czerwona 5g
Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy.
Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.
W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.
Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj
Microgreens rzodkiewka czerwona - mała i niepozorna, często stanowi kompozycję przydomowych ogródków. Teraz jej smak i właściwości możesz mieć przez cały rok i nie musisz jeździć do supermarketu! Dodawana często do sałatek, niekiedy wędruje na kanapki jako ich dekoracja, a także do wielu innych potraw. W tym małym, owalnym warzywie, o charakterystycznym, dość pikantnym smaku znajduje się wiele witamin i minerałów, które szczególnie, często po długiej i mroźnej zimie, są nam tak potrzebne, a smak pierwszych wiosennych warzyw jest niepowtarzalny i długo wyczekiwany. Kompozycja składników odżywczych sprawia, że rzodkiewka polecana jest osobom z niedokrwistością, korzystnie wpływając na procesy krwiotwórcze. Bogactwo witamin wzmacnia odporność, a minerały zapobiegają powstawaniu nadciśnienia tętniczego krwi, dotleniają mózg i wzmagają koncentrację, a także wpływają pozytywnie na napięcie mięśni.
Microgreens - Rzodkiewka czerwona uprawa:
Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:
- Tacka, lub niski pojemnik
- Nasiona
- Torf lub inne podłoże do wysiewu
Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.
Microgreens rzodkiewka czerwona do czego stosować:
Te pikantne warzywo nadaje się jako lekkostrawna przekąska, oprócz tego możemy przyrządzić ją w kuchni na wiele różnych sposobów: na surowo, w wersji gotowanej lub marynowanej. Rzodkiewka jest znakomitym dodatkiem do surówek lub bardzo prostych sałatek, w których zajmuje główną rolę (rzodkiewka + szczypiorek + ulubiony zimnotłoczony olej lub śmietana). Na pewno też wielu z nas zna smak pysznego twarożku z rzodkiewką.
Liście młodej rzodkiewki są bogate w witaminy i składniki mineralne – idealnie nadają się do sałatek.