Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona Microgreens
SKU: 3815
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Microgreens - Rokietta siewna 2g

Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy. 

Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.

W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.

Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj



Microgreens rokietta siewna - jeszcze przed wojną roślina ta królowała na polskich stołach jako rukiew (lub rokietta) siewna. Dziś, głównie za sprawą Włochów, znana jest nam jako rukola. Chociaż pochodzi z krajów śródziemnomorskich, z powodzeniem możemy uprawiać ją w ogródku, oraz w domu. Warto dodawać ją do potraw nie tylko ze względu na wyrazisty smak i zapach, ale także wiele leczniczych właściwości. Rokietta ma lekko gorzki, korzenny i pikantny smak oraz aromat. Możemy udekorować nią kanapki lub pizzę, dodać do makaronów i sałatek. Roślina ta nie tylko nada charakteru naszej potrawie, ale także warto jej używać ze względu na korzyści dla zdrowia. Wyrazisty smak  zawdzięcza zawartości glukozynolanów, które w organizmie przekształcane są na izotiocyjaniny. Związki te wykazują silne działanie antynowotworowe – obniżają ryzyko zachorowania na raka płuc, piersi, prostaty, żołądka, trzustki i jelita grubego.

Microgreens rokietta siewna uprawa:

Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:

  • Tacka, lub niski pojemnik
  • Nasiona
  • Torf lub inne podłoże do wysiewu

Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.

Microgreens - Rokietta siewna gdzie stosować?

W kuchni rokietta może być wykorzystywana na różne sposoby. Sprawdza się na surowo, podsmażona jak i po ugotowaniu. Z racji charakterystycznego pikantnego posmaku, świeże liście stanowią doskonały dodatek do past, sałatek i kanapek. Niejednokrotnie można spotkać rukolę w kompozycji z serami (szczególnie pleśniowymi), świeżymi lub suszonymi pomidorami, ugotowanymi jajkami, czy mięsem. Oczywiście, jak na śródziemnomorskie warzywo przystało, rokietta świetnie sprawdza się w kuchni włoskiej – na pizzy, w makaronach i rozmaitych sałatkach, na przykład podsmażona na oliwie (dodatek oliwy złagodzi pikanterię listków i podkreśla orzechowy smak). Jest mnóstwo przepisów na potrawy z jej zastosowaniem.  W przemyśle spożywczym cenione są również nasiona, z których otrzymuje się wartościowy i wyrazisty w smaku olej (nazywany jamba). Z nasion rokietty można również zrobić ostrą pastę, przypominającą w smaku musztardę.

Polecamy