Microgreens - Bazylia Cytrynowa Mrs Burns 3g
Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy.
Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.
W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.
Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj
Microgreens Bazylia Cytrynowa - poza walorami czysto smakowymi, bazylia posiada również właściwości lecznicze. Wpływa głównie na układ trawienny i nerwowy. Bazylia pomaga wchłaniać wartości odżywcze z posiłków i usprawnia proces trawienia. Dzięki niej wzmaga się nasz apetyt i lepiej wydziela się sok żołądkowy. Bazylia wpływa też pozytywnie na nastrój i jakość naszego snu. W tej kwestii można ją porównać do liści melisy.
Microgreens - Bazylia Cytrynowa uprawa:
Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:
- Tacka, lub niski pojemnik
- Nasiona
- Torf lub inne podłoże do wysiewu
Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.
Microgreens - Bazylia Cytrynowa do czego stosować?
W kuchni bazylię wykorzystujemy najczęściej jako dodatek lub ozdobę potraw. Warto pamiętać, żeby używać jej pod koniec gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura niszczy nie tylko smak rośliny, ale również pozbawia ją cennych składników leczniczych. Z tych samych powodów lepiej jest korzystać ze świeżej niż suszonej bazylii.
Bazylia to niezastąpiony składnik prawie wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej (jest podstawowym składnikiem sosu pesto). Świeże liście bazylii, ze względu na wyrazisty smak i charakterystyczny zapach, dodaje się do sałatek i zup, szczególnie pomidorowych. Można również nacierać nią mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Używa jest także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Produkuje się z niej także oryginalne w smaku lody i wyroby czekoladowe, a także likiery.
Proponujemy zatem zestaw różnorodnych dań z bazylią, której lekko pikantny smak i słodki, miętowo-anyżowy aromat dodadzą naszej kuchni włoskiego charakteru.