Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona Microgreens
SKU: 3813
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Microgreens - Nasturcja niska półpełna różowa 20g

Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy. 

Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.

W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.

Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj



Microgreens nasturcja - roślina jest surowcem wykorzystywanym w fitoterapii peruwiańskiej. Dawni i dzisiejsi Peruwiańczycy leczą infekcje bakteryjne okładami ze świeżych liści nasturcji. Z nalewki, odwaru bądź naparu z całej rośliny przygotowuje się kąpiele, które łagodzą bóle głowy i całego ciała. Kąpiele zawierające przetwory z liści i korzeni rośliny Peruwiańczycy zalecają dla osób ze skórą pokrytą strupami, pryszczami i innymi infekcjami. Mają przyspieszyć gojenie. Odwary sporządzone z winem osuszają ropiejące rany. Nacieranie twarzy kwiatami nasturcji likwiduje  zsinienia i tzw. jęczmień na powiekach. Doustnie podawane preparaty z jej liści, a zwłaszcza z rozgniecionych nasion działają  przeciwbakteryjnie w infekcjach dróg moczowych i układu oddechowego. Picie jej soku  zaleca się  przy szkorbucie oraz w celu wzmocnienia organizmu ze względu na dużą zawartość witaminy C.

Microgreens nasturcja uprawa:

Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:

  • Tacka, lub niski pojemnik
  • Nasiona
  • Torf lub inne podłoże do wysiewu

Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.

Microgreens nasturcja gdzie stosować?

Nasturcja posiada ogromne walory kulinarne. Każda część nasturcji jest jadalna, choć w warunkach domowych najczęściej wykorzystywane są jej liście oraz kwiaty. Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa. Jej smak przypomina rzeżuchę, lub rukolę. Dość ostry, co nadaje sałatkom lub kanapkom odświeżający smak. Kwiaty nasturcji poza tym, że ożywią pomarańczową barwą każdą sałatkę.

W kuchni, niedojrzałe, marynowane nasiona nasturcji są namiastką  kaparów i przyprawą do mięs, ryb i sałatek. Świeże liście dodaje się do sałatek wiosennych.

Polecamy