Microgreens - Gorczyca sarepska 3g
Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy.
Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.
W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.
Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj
Microgreens gorczyca sarepska - podobno już Sumerowie wykorzystując prozdrowotne właściwości gorczycy leczyli nią zatrucia grzybami. Służyła też do uśmierzania bólu, na przykład bólu zębów i brzucha. Stosowano ją do okładów na rany powstałe w wyniku ukąszeń węży i skorpionów. W starożytnej Grecji i Rzymie roślina ta była traktowana jak afrodyzjak. W starożytnych Chinach natomiast stosowano papkę z mąki gorczycowej w połączeniu z miodem i naparami z lilii do usuwania przebarwień na skórze i piegów. W średniowiecznej Europie gorczyca należała do grupy najdroższych przypraw.
Microgreens - Gorczyca sarepska uprawa:
Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:
- Tacka, lub niski pojemnik
- Nasiona
- Torf lub inne podłoże do wysiewu
Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.
Microgreens - Gorczyca gdzie stosować?
Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, wytwarza się z niej na przykład wysokiej jakości olej o właściwościach pochłaniania wszelkich zapachów. Chociaż największą popularność w obszarze przemysłu spożywczego gorczyca sarepska osiągnęła w produkcji musztardy o wyrazistym smaku i ostrym charakterze oraz jako przyprawa w produkcji wędlin, marynat, różnego rodzaju maseł ziołowych, wszelkich majonezów i surówek. W polskiej kuchni gorczycę sarepską dodaje się do kiszenia warzyw, na przykład ogórków. Jest ona również składnikiem popularnego w gastronomii pieprzu ziołowego.