Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona Microgreens
SKU: 3817
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Microgreens - Rzeżucha 4g

Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście jest znacznie większa u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy. 

Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkie dekoracyjny jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.

W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały min.: amarnantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C,E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przprwadzonych testów wynika że, w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach róznica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdorwsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiącyc w nich potencjał.

Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj



Microgreens rzeżucha - znana jest również pod nazwą pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki oraz południowo-zachodniej Azji. W starożytnym Egipcie ofiarowywana była jako prezent dla faraonów spoczywających w piramidach. Z kolei w Europie zasłynęła dzięki swoim leczniczym właściwościom. Znana wszystkim zielona trawa jest niezawodna w dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin. Ponadto pomaga usunąć toksyny, a nawet obniża poziom cukru we krwi. Świeża rzeżucha jest uznawana za prawdziwą skarbnicę witamin: A, C, K, B2, B6 i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Osoby zmagające się z cukrzycą powinny spożywać zieloną trawę z uwagi na jej właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Ponadto poprawia pracę trzustki, wspomaga leczenie osteoporozy, anemii, choroby wieńcowej i reumatyzmu. Zalecana jest także osobom zmagającym się z problemami skórnymi i łamliwymi paznokciami. 

Microgreens rzeżucha uprawa:

Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy, będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi.
Potrzebne będą:

  • Tacka, lub niski pojemnik
  • Nasiona
  • Torf lub inne podłoże do wysiewu

Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.

Microgreens rzeżucha do czego stosować?

Persowie posypywali chleb rzeżuchą przed wyprawami wojennymi i polowaniami. Współcześnie zielona trawa używana jest do zup warzywnych, sosów, sałatek, surówek, past serowych, rybnych oraz jajecznych. Doskonale sprawdza się jako dodatek do twarożku i nawet masła. Dzięki swoim właściwościom wzmagającymi apetyt śmiało może zostać podana każdemu małemu niejadkowi.

http://bonavita.pl/rzezucha-wlasciwosci-zastosowanie-oraz-domowa-uprawa

Persowie posypywali chleb rzeżuchą przed wyprawami wojennymi i polowaniami. Współcześnie zielona trawa używana jest do zup warzywnych, sosów, sałatek, surówek, past serowych, rybnych oraz jajecznych. Doskonale sprawdza się jako dodatek do twarożku i nawet masła. Dzięki swoim właściwościom wzmagającymi apetyt śmiało może zostać podana każdemu małemu niejadkowi. 

 

Polecamy