Wczytuję dane...

Microgreens - młode listki warzyw są skarbnicą cennych witamin.

Nasiona Microgreens

Microgreens po polsku to mikro listki. Są to pierwsze młode listki właściwe, które rosną w ciągu dwóch tygodni. Za nim zaczniesz szukać roślin, które chcesz wysiać zwróć szczególną uwagę na nasiona microgreens, dzięki którym dostęp do świeżej zieleniny będziesz miał pod ręką nawet przez cały rok. Te małe listki kryją w sobie bardzo duży potencjał oraz odpowiednie korzyści. Microreens jak równie młode kiełki zaliczają się do żywności superfood. Jest to żywność, nieprzetwarzana, pozyskiwana w sposób ekologiczny oraz wyróżnia się szczególną skarbnicą witamin, soli mineralnych oraz wielu innych składników odżywczych korzystnych dla człowieka. W dobrym sklepie ogrodniczym masz możliwość pozyskać nasiona wielu odmian warzyw microreens.



Największą popularnością cieszą się młode listki sałaty, kapusty, cebuli, rzodkiewki czy rzeżuchy. Są to odmiany warzyw, które najczęściej goszczą w przydomowych ogrodach. Jeśli lubisz, eksperymentować w kuchni z daniami to młode listki staną się dla Ciebie inspiracją, apetyczny smak wybranych przez Ciebie mikro liści rokietty siewnej, mizuny oraz rukwi wodnej zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem. Wartościowym dodatkiem do uprawy domowego zielnika będą młode listki bazylii, kolendry, kopru, a nawet nasturcji niskiej czy pachnotki zwyczajnej. Natomiast jeśli dbasz o zdrową dietę i do swoich kanapek, sałatek uprawiasz kiełki to warto w prowadzić do swojej diety mikroliście.

Jak uprawiać microgreens w domu?

Do domowej uprawy młodych listków będziesz potrzebować.

  • Nasiona Microgreens
  • Doniczki torfowe, które są produktem ekologicznym. Lub mini szkalrenki, które zapewnią Twoim młodym siewkom optymalne warunki do prawidłowego kiełkowania.
  • Wysokiej jakości podłoże do wysiewu nasion.

Właściwości microgreens.

Mikrolistki są skarbnicą składników odżywczych, cennych witamin oraz przeciwutleniaczy, żelaza, potasu, kwasu foliowego. Te małe listki zawierają czterokrotnie większą ilość składników odżywczych od dojrzałych warzyw. Mcroreens są gwarancją intensywnego smaku. Biorąc, pod uwagę szeroką dostępność młodych listków musimy, mieć na uwadze, że każde warzywko ma inne właściwości.



Brokuł microgreens — w swoim składzie ma bogate właściwości zdrowotne. Chroni nasz organizm przed chorobami rakowymi, wrzodami żołądka. Zalecany jest dla osób, które chorują lub też często zapadają w anemię. Korzystnie wpływa na poprawne funkcjonowanie wzroku oraz reguluje, poziom cukru we krwi co jest, bardzo istotne dla osób borykających się z chorobą cukrzycową.Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu — silnego przeciwutleniacza.



Rukiew microgreens — Młode listki Rukwi w swoim składzie posiadają większa ilość witaminy C niż pomarańcza. Dużą ilość witaminy E,C, B1, B6, K i E. żelaza, wapnia, magnezu, manganu i cynku, który pozytywnie wpływ na skórę i włosy.



Pachnotka zwyczajna microgreens - jej wyjątkowe właściwości lecznicze są nie do przecenienia. Między innymi zawiera substancje przeciw alergiczne. Jest odpowiednia dla osób, które są uczulone na sierść, roztocza oraz borykających się z sezonowym katarem. Spożywając pachnotkę wzbogacisz swój organizm w żelazo, potas, wapń i witaminy. Wspiera organizm w walce z wirusami i przeziębieniem.

Jarmuż mikrogreens - to wyjątkowe warzywo, którego właściwości zostały już docenione w starożytności. Jarmuż zmniejsza ryzyko zachorowań na wiele groźnych chorób, między innymi choroby serca, nowotwór. Barwne liście Jarmużu są bogate w białko, błonnik, witaminy, C i K oraz w sole mineralne, wapń, potas.



Mikroliście są bardzo proste w uprawie, i nie są z byt wymagające, a przede wszystkim szybko rosną co jest wyjątkową cechą tych młodych listków. Możesz je hodować w przydomowym ogrodzie jak i zarówno w domu co jest korzystniejsze na dostępność do świeżych listków i witamin przez cały rok.

CIEKAWOSTKA. Czy wiesz, że?

Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są, jeszcze małe narodził, się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach, w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków min. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż.