Wczytuję dane...

Fasola

nasiona fasola

Fasola- pochodzenie i właściwości:

Fasola jest prastarą rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Stanowiła tam podstawę pożywienia. Do Europy trafiła w XVI wieku. Należy do rodziny motylkowatych, wyodrębniono ponad 150 jej gatunków. Fasola stanowi doskonałe źródło białka. Fasola jest jednym bardziej wartościowych warzyw jakie powinniśmy uwzględnić w swojej diecie. Jest stosunkowo łatwa w uprawie i bardzo smaczna. Dlatego warto ją mieć w swoim ogrodzie czy na działce.

Fasola dlaczego warto ją jeść:

Fasola wykazuje wiele dobroczynnych działań na organizm człowieka, ponieważ posiada mnóstwo składników odżywczych. Posiada dużo białka ok 23%, sporo błonnika ok. 15%, a także sole mineralne i witaminy z grupy B. Fasola ma niewielką wartość kaloryczną więc jest doskonałym warzywem dla tych którzy chcą zrzucić parę kilogramów. Posiada właściwości zasadotwórcze a więc odkwaszające- pomaga złagodzić dolegliwości związane z nadkwaśnością żołądka. Fasola jest także wskazana dla osób borykających się z wysokim poziomem złego cholesterolu.

Jak uprawiać fasolę:

Uprawa fasoli nie jest trudna ale trzeba pamiętać, że jest to warzywo mało odporne na niskie temperatury. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych i ciepłych. Nasiona fasoli możemy wysiewać do gruntu dopiero po przejściu wiosennych przymrozków czyli po 15. maja. Oczywiście wcześniej możemy nasiona fasoli wysiać do skrzynek w marcu i kwietniu i trzymać w pomieszczeniu stosunkowo ciepłym i widnym. Kiedy siewki osiągną wysokość ok. 10 cm można je przesadzić do gruntu, oczywiście po 15. maja. Fasola potrzebuje dobrego nawodnienia. Można ją uprawiać również na poplon, wtedy nasiona fasoli wysiewamy do gruntu w czerwcu.

Sortuj według: Wyświetl po produktów