Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 2528
Orientacyjny czas wysyłki: 2 - 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Fasola szparagowa karłowa żółto strąkowa Galopka płaska (Phaseolus vulgaris) nasiona XL 500g

Fasola szparagowa Galopka to odmiana wczesna, łatwa w uprawie i zbiorze - polecana do uprawy w przydomowych ogródkach. Strąki bardzo soczyste, wyborne- najlepsze do bezpośredniego spożycia- dzieci je uwielbiają, można ją także mrozić. Galopka to pierwsza polska odmiana fasoli karłowej o żółtych, spłaszczonych strąkach długości 12-14 cm i szerokości 10-12 mm. Fasola szparagowa należy do warzyw ciepłolubnych, dlatego można ją przechowywać w temperaturze 8-10 stopni C. Fasola należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Fasola szparagowa o długim 20-25cm, płaskim, szerokim 2-2,5cm strąku. Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny.

Fasola szparagowa Galopka zastosowanie:

  • Strąki polecane do bezpośredniego spożycia.
  • Ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety.
  • Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.


Fasola szparagowa Galopka uprawa:

Rośliny silnie rosnące, wcześnie i obficie plonujące, wymagające podpór. Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 50-60 x 50x60cm po 2-3 w punkt. Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca się dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    500 g

  • Pora siewu: 

    15 V- 15 VII

  • Pora zbiorów: 

    VII- IX

  • Rozstawa: 

    30-40 x 7-10 cm