Fasola wielkokwiatowa na suche nasiona, tyczna Piękny Jaś (Phaseolus coccineus) nasiona 40g
Fasola tyczna Piękny Jaś odmiana do zbioru na suche nasiona. To jedna z najpopularniejszych fasoli w polskiej kuchni. Fasola to znane i ceniona warzywo strączkowe na całym świecie, obejmuje ok 400 gatunków. Jest też bardzo wartościowa dla naszego organizmu, bogata w białko, odżywcza i różnego rodzaju mikroelementy. Można ją długo przechowywać.
Fasola tyczna Piękny Jaś zastosowanie:
- Fasola to główny składnik "fasolki po bretońsku", ale także można z nią przygotować pyszne i odżywcze zupy, fasolowe humusy.
- Nie należy do lekkostrawnych warzyw, ale dodając do gotowania cząbru, majeranku czy kopru włoskiego pozbędziemy się kłopotliwych wzdęć.
- Fasola jest bogata w błonnik
Fasola tyczna Piękny Jaś uprawa:
Nasiona wysiewamy na początku maja, po 3-4 nasiona, w punkty co 70-80 cm. Głębokość siewu to 4-5 cm. Fasola tyczna wymaga zastosowania podpór. Zbiór nasion: wrzesień i październik. Fasola wymaga gleby żyznej, umiarkowanie wilgotnej. Nasiona fasoli kiełkują w temperaturze 10°C. Optymalna temperatura dla wzrostu roślin wynosi 23°C. Fasola jest bardzo wrażliwa na niedobór mikroelementów m.in boru, molibdenu i manganu. Odpowiednie są wszystkie gleby ciepłe, które szybko się nagrzewają, próchniczne, o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego.