Fasola szparagowa MAMUT GOLDMARIE tyczna nasiona XXL 500g
Cena regularna:
towar niedostępny
Fasola szparagowa tyczna typu Mamut Goldmarie (Phaseolus vulgaris) nasiona XXL 500g
Fasola szparagowa Goldmarie jest spożywana jako świeża po ugotowaniu, lub jest przetwarzana – konserwowana i zamrażana. Fasola szparagowa należy do warzyw ciepłolubnych, dlatego można ją przechowywać w temperaturze 8-10 stopni C. Fasola należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Fasola szparagowa o długim 20-25 cm, płaskim, szerokim 2-2,5 cm strąku. Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny.
Fasola szparagowa MAMUT GOLDMARIE zastosowanie
- Strąki polecane do bezpośredniego spożycia.
- Fasola szparagowa jest bogata w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, powinien włączyć ją do diety.
- A wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E oraz magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety, fasolka powoduje wzdęcia, dlatego osoby otyłe i cierpiące na schorzenia układu pokarmowego nie powinny jej spożywać zbyt często.
Fasola szparagowa MAMUT GOLDMARIE uprawa
Rośliny silnie rosnące, wcześnie i obficie plonujące, wymagające podpór. Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 50-60 x 50 x 60 cm po 2-3 w punkt. Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca się dobrymi stosunkami wodno-powietrznymi, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.

Szczegóły

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


35,70 zł