Fasola szparagowa tyczna typu MAMUT GOLDMARIE (Phaseolus vulgaris) nasiona XL 100g
Fasola szparagowa Goldmarie jest spożywana jako świeża po ugotowaniu, lub jest przetwarzana – konserwowana i zamrażana. Fasola szparagowa należy do warzyw ciepłolubnych, dlatego można ją przechowywać w temperaturze 8-10 stopni C. Fasola należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Fasola szparagowa o długim 20-25cm, płaskim, szerokim 2-2,5cm strąku. Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny.
Fasola szparagowa MAMUT GOLDMARIE zastosowanie
- Strąki polecane do bezpośredniego spożycia.
- Fasola szparagowa jest bogata w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, powinien włączyć ja do diety
- A wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.
Fasola szparagowa MAMUT GOLDMARIE uprawa
Rośliny silnie rosnące, wcześnie i obficie plonujące, wymagające podpór. Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 50-60x50x60cm po 2-3 w punkt. Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca się dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.