Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 3485
Orientacyjny czas wysyłki: 2 - 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 15.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Fasola szparagowa karłowa fioletowostrąkowa Purple Teepee (Phaseolus vulgaris) nasiona XXL 1000g

Fasola szparagowa Purple Teepee to odmiana o fioletowych strąkach. Ma wczesną porę owocowania. Zbiory od lipca do wzreśnia. Roślina obficie plonuje, wytwarza długie, lekko wygięte strąki barwy fioletowej. Polecana do uprawy amatorskiej. Bezwłókniste strąki po ugotowaniu zmieniają barwę na zieloną. Polecane są do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia. Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny.

Fasola szparagowa Purple Teepee zastosowanie:

  • Strąki polecane do bezpośredniego spożycia.
  • Ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety.
  • Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.


Fasola szparagowa Purple Teepee uprawa:

Rośliny silnie rosnące, wcześnie i obficie plonujące, wymagające podpór. Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 50-60 x 50x60cm po 2-3 w punkt. Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca się dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Okres wegetacji fasoli szparagowej tycznej wynosi 70–100 dni. Odmiany karłowe nie wymagają podpór i mają krótszy okres wegetacji -ok 60/90 dni. Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    1000 g

  • Pora siewu: 

    V- 15 VII

  • Pora zbiorów: 

    VII - IX

  • Rozstawa: 

    35-40 x 7-10 cm