Fasola szparagowa tyczna HILDS Neckarkönigin nasiona XL 100g
Cena regularna:
towar niedostępny
Fasola szparagowa tyczna zielonostrąkowa Hilds Neckarkönigin płaska (Phaseolus vulgaris) nasiona XL 100g
Fasola szparagowa Hilds Neckarkönigin to odmiana o pysznych, płaskich strąkach w kolorze zielonym. Strąki osiągają do 25 cm długości. Doskonała do bezpośredniego spożycia oraz konserwowania i mrożenia. Rośliny osiągają wysokość do 2,5 m, silnie rosnące, wymagające podpór. Fasola szparagowa należy do warzyw ciepłolubnych, dlatego można ją przechowywać w temperaturze 8-10 stopni C. Jest to warzywo o dużej wartości odżywczej. Fasola szparagowa o długim 20-25 cm, płaskim, szerokim 2-2,5 cm strąku. Jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie osoby chorej na cukrzycę, ponieważ jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Fasola szparagowa Hilds Neckarkönigin zastosowanie
- Strąki polecane do bezpośredniego spożycia.
- Ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety.
- Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E oraz magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety, fasolka powoduje wzdęcia, dlatego osoby otyłe i cierpiące na schorzenia układu pokarmowego nie powinny jej spożywać zbyt często.
Fasola szparagowa Hilds Neckarkönigin uprawa
Rośliny silnie rosnące, wcześnie i obficie plonujące, wymagające podpór. Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 50-60 x 50 x 60 cm po 2-3 na punkt. Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca się dobrymi stosunkami wodno-powietrznymi, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe niż 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.

Szczegóły

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


24,99 zł

33,90 zł

1,80 zł

1,80 zł

1,80 zł