Fasola szparagowa tyczna zielonostrąkowa Hilds Neckarkönigin płaska (Phaseolus vulgaris) nasiona XL 100g
Fasola szparagowa Hilds Neckarkönigin odmiana o pysznych płaskich strąkach w kolorze zielonym. Strąki dochodzą do 25 cm długości. Doskonała fasolka do bezpośredniego spożycia oraz konserwowania i mrożenia. Rośliny wys. do 2,5 m, silnie rosnące, wymagające podpór Fasola szparagowa należy do warzyw ciepłolubnych, dlatego można ją przechowywać w temperaturze 8-10 stopni C. Fasola należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Fasola szparagowa o długim 20-25cm, płaskim, szerokim 2-2,5cm strąku. Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny.
Fasola szparagowa Hilds Neckarkönigin zastosowanie:
- Strąki polecane do bezpośredniego spożycia.
- Ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety.
- Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.
Fasola szparagowa Hilds Neckarkönigin uprawa:
Rośliny silnie rosnące, wcześnie i obficie plonujące, wymagające podpór. Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 50-60 x 50x60cm po 2-3 w punkt. Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca się dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.
Pełen profesjonalizm, fachowa obsługa, ekspresowa wysyłka. POLECAM!
Pełen profesjonalizm, fachowa obsługa, ekspresowa wysyłka. POLECAM!