Fasola szparagowa GALOPKA karłowa płaska nasiona 40g
Cena regularna:
5,70 zł
Promocja trwa do 30 kwietnia 2025
towar niedostępny
Fasola szparagowa karłowa żółtostrąkowa Galopka płaska (Phaseolus vulgaris) nasiona 40g
Fasola szparagowa Galopka to odmiana wczesna, łatwa w uprawie i zbiorze - polecana do uprawy w przydomowych ogródkach. Strąki bardzo soczyste, wyborne - najlepsze do bezpośredniego spożycia - dzieci je uwielbiają, można ją także mrozić. Galopka to pierwsza polska odmiana fasoli karłowej o żółtych, spłaszczonych strąkach długości 12-14 cm i szerokości 10-12 mm. Fasola szparagowa należy do warzyw ciepłolubnych, dlatego można ją przechowywać w temperaturze 8-10 stopni C. Fasola należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Fasola szparagowa o długim 20-25 cm, płaskim, szerokim 2-2,5 cm strąku. Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny.
Fasola szparagowa Galopka zastosowanie
- Strąki polecane do bezpośredniego spożycia.
- Ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety.
- Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.
Fasola szparagowa Galopka uprawa
Rośliny silnie rosnące, wcześnie i obficie plonujące, wymagające podpór. Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 50-60 x 50-60 cm po 2-3 w punkt. Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca się dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.

Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


35,70 zł