Rzodkiew Runder (Raphanus sativus var. niger) nasiona 500g
Rzodkiewka znana była już Egipcjanom przeszło 2 tysiące lat temu i stanowiła wielki przysmak faraonów. Do Europy trafiła za sprawą starożytnych Rzymian, skąd w XIII w. wiedza o jej uprawie została rozprzestrzeniona na Niemcy. Obecnie warzywo to uprawiane jest niemal w każdym regionie świata, choć dziko rosnącą rzodkiewkę spotkać można jeszcze jedynie na terenie Chin.
Rzodkiew Runder to odmiana średnio późna, o czarnej charakterystycznej skórce, pod którą ukryty jest biały miąższ. Miąższ jest soczysty i łagodny. Odmiana przeznaczona do letniej uprawy i szczególnie polecana do uprawy jesiennej.
Rzodkiew Runder uprawa
Nadaje sie do uprawy towarowej i amatorskiej. Nie lubi zaciemnienia. Wysiew rozpocząć wczesną wiosną jak tylko ziemia obeschnie i powtarzać co 2 tygodnie do końca maja, dla uzyskania ciągłości zbiorów. Na jesienny sprzęt wysiew w sierpniu. Rozstawa rzędów 10-20 cm. Unikać świeżego obornika. Można uprawiać jako przed-, śród- i poplon.
Rzodkiew Runder zastosowanie
Rzodkiewka poprawi trawienie, apetyt, a nawet... szanse na egzaminie. Ma też właściwości upiększające. Kiedyś rzodkiewki były postrachem urwisów – według św. Hildegardy karmienie nimi dzieci wybijało im z głowy wszelkie psoty. Dziś dostrzegamy inne zalety rzodkiewki. Rzodkiewki zawierają koktajl wzmacniających witamin (C, beta-karoten, B1 i B2) oraz minerałów – żelaza i magnezu. Jest w nich sporo kwasu foliowego i dobroczynnej siarki, która m.in. zmniejsza wypadanie włosów i pobudza ich wzrost. Mają też właściwości grzybobójcze, żółciopędne, ponadto pobudzają apetyt i poprawiają trawienie. Już ludowa medycyna odkryła, że polepszają jasność myślenia, dlatego zalecane są przed egzaminami.