Rzodkiewka Sopel Lodu (Raphanus sativus) nasiona 5g
Rzodkiewka znana była już Egipcjanom przeszło 2 tysiące lat temu i stanowiła wielki przysmak faraonów. Do Europy trafiła za sprawą starożytnych Rzymian, skąd w XIII w. wiedza o jej uprawie została rozprzestrzeniona na Niemcy. Obecnie warzywo to uprawiane jest niemal w każdym regionie świata, choć dziko rosnącą rzodkiewkę spotkać można jeszcze jedynie na terenie Chin.
Rzodkiewka Sopel Lodu to odmiana późna o okresie wegetacji 40-50 dni, przeznaczona do uprawy w polu w okresie wiosennym i jesiennym. Zgrubienie korzeniowe silnie wydłużone (10-12 cm) barwy białej. Miąższ biały, szklisty, ostry w smaku.
Rzodkiewka rzodkiewce nie równa. A wszystko to dlatego, że dostępnych odmian tego warzywa jest wiele. Różnią się one i smakiem, i kształtem, i kolorem. Chrupać zatem możemy rzodkiewki zarówno o kształcie kuli, walca, jak i stożka, w kolorze różowym, białym, czerwonym, a nawet fioletowym. Warto też dodać, że wczesne odmiany rzodkiewki w smaku są łagodniejsze i łatwiej trącą na jędrności. Natomiast odmiany późniejsze odznaczają się bardziej wyrazistym smakiem.
Rzodkiewka Sopel Lodu uprawa
Wysiew w sierpniu w rzędy odległe o 20 - 35 cm. Można ją także wysiewać wiosną w marcu, kwietniu, wprost do gruntu, na zbiór w maju, czerwcu. Tworzy zgrubienia długie, białe kształtu wrzeciowatego. Jest odporna na parcie. Nie toleruje świeżego obornika. Niezależnie od gatunku, rzodkiewki to łatwe w uprawie warzywa. Można je wyhodować samemu nawet w balkonowej doniczce.
Rzodkiewka Sopel Lodu zastosowanie
Rzodkiewki najczęściej i najchętniej zjadane są na surowo, jako kolorowy, wiosenny dodatek do kanapek z ogórkiem i szczypiorkiem. Ale to nie jedyny sposób podawania tego warzywa. Można je także dusić, zapiekać i podawać z sosem koperkowym lub z duszoną marchewką, pietruszką i selerem. Równie smaczne są podawane na ciepło z wody, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej. Rzodkiewki rewelacyjnie komponują się w delikatnym aksamitnym twarożku, z odrobiną śmietany i przypraw. Choć bardziej popularne od liści rzodkiewki są jej korzenie, to liście także wykorzystywane są w kuchni. Najczęściej łączy się je z sałatą lub świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.