Kalarepa Delikatess Brauer (Brassica oleracea L. var. gongylodes) nasiona 2g
Kalarepa była znana już w starożytności, do Polski dotarła w XIX wieku. Choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach. Kalarepa posiada duże wartości odżywcze i smakowe. Oprócz tego, okazała kalarepa może być ozdobą ogrodu. Kalarepa Delikatess Brauer to odmiana późna przeznaczona głównie do uprawy na zbiór jesienny. Plenna, przechowująca się do lutego. Okres wegetacji ok. 75 dni. Zgrubienie duże, kuliste, barwy niebiesko-fioletowej. Sam miąższ warzywa jest jednak zawsze biały. Fioletowa jest nieco bardziej wyrazista w smaku, a jej miąższ nie drewnieje podczas przechowywania. „Będziesz krzepka jak kalarepka” – mawiali nasi przodkowie, bardzo ceniący zalety charakterystycznego, bulwiastego warzywa, które o tej porze roku jest szczególnie smaczne. Dzięki bogactwu wartościowych składników kalarepa wspomaga również pracę organizmu, a także wspomaga go w walce z chorobami, nawet nowotworami. Na Litwie kalarepę ceni się ze względu na jej walory zdrowotne. Wywarem z liści leczy się astmę, a sokiem – kaszel czy choroby wątroby. W Polsce kalarepa nie jest szczególnie popularna. Szkoda, ponieważ to bardzo smaczne i zdrowe warzywo
Kalarepa Delikatess Brauer zastosowanie:
- Warzywo może być spożywane przez cały rok. Posiada wysoką zawartość składników mineralnych i witamin. Zawiera dużo witaminy C, wapnia i żelaza, przy czym zawartość wapnia i żelaza jest wyższa w liściach aniżeli w zgrubieniach.
- Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokryje nasze całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Witamina C strzeże go również przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn, aktywizując system immunologiczny.
- W warzywie znajduje się także dużo betakarotenu (chroni wzrok oraz wspomaga rozwój tkanek) oraz bioflawonidów – przeciwutleniaczy zabezpieczających przed nowotworami. Kalarepa to bogate źródło błonnika, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Błonnik zapewnia również uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit.
Kalarepa Delikatess Brauer uprawa:
Z zależności od zamierzonego terminu zbioru wysiew pod osłony kilka razy do roku. Przeważnie uprawia się jako przed i poplon.