Kalarepa Delikatess Weisser (Brassica oleracea L. var. gongylodes) nasiona L 50g
Kalarepa była znana już w starożytności, do Polski dotarła w XIX wieku. Choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach. Kalarepa posiada duże wartości odżywcze i smakowe. Oprócz tego, okazała kalarepa może być ozdobą ogrodu. Kalarepa Delikates to odmiana średniowczesna. Dojrzałość użytkową osiąga po 5-6 tygodniach od wysadzenia rozsady do gruntu. Zgrubienie kuliste o biało-seledynkowym, soczystym, smacznym miąższu. „Będziesz krzepka jak kalarepka” – mawiali nasi przodkowie, bardzo ceniący zalety charakterystycznego, bulwiastego warzywa, które o tej porze roku jest szczególnie smaczne. Dzięki bogactwu wartościowych składników kalarepa wspomaga również pracę organizmu, a także wspomaga go w walce z chorobami, nawet nowotworami. Na Litwie kalarepę ceni się ze względu na jej walory zdrowotne. Wywarem z liści leczy się astmę, a sokiem – kaszel czy choroby wątroby. W Polsce kalarepa nie jest szczególnie popularna. Szkoda, ponieważ to bardzo smaczne i zdrowe warzywo
Kalarepa Delikatess Weisser zastosowanie:
- Warzywo może być spożywane przez cały rok. Posiada wysoką zawartość składników mineralnych i witamin. Zawiera dużo witaminy C, wapnia i żelaza, przy czym zawartość wapnia i żelaza jest wyższa w liściach aniżeli w zgrubieniach.
- Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokryje nasze całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Witamina C strzeże go również przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn, aktywizując system immunologiczny.
- W warzywie znajduje się także dużo betakarotenu (chroni wzrok oraz wspomaga rozwój tkanek) oraz bioflawonidów – przeciwutleniaczy zabezpieczających przed nowotworami. Kalarepa to bogate źródło błonnika, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Błonnik zapewnia również uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit.
Kalarepa Delikatess Weisser uprawa:
Z zależności od zamierzonego terminu zbioru wysiew pod osłony kilka razy do roku. Przeważnie uprawia się jako przed i poplon.