Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 2447
Orientacyjny czas wysyłki: 2 - 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 10.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kalarepa Delikatess Weisser (Brassica oleracea L. var. gongylodes) nasiona L 50g

Kalarepa była znana już w starożytności, do Polski dotarła w XIX wieku. Choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach. Kalarepa posiada duże wartości odżywcze i smakowe. Oprócz tego, okazała kalarepa może być ozdobą ogrodu. Kalarepa Delikates to odmiana średniowczesna. Dojrzałość użytkową osiąga po 5-6 tygodniach od wysadzenia rozsady do gruntu. Zgrubienie kuliste o biało-seledynkowym, soczystym, smacznym miąższu. „Będziesz krzepka jak kalarepka” – mawiali nasi przodkowie, bardzo ceniący zalety charakterystycznego, bulwiastego warzywa, które o tej porze roku jest szczególnie smaczne. Dzięki bogactwu wartościowych składników kalarepa wspomaga również pracę organizmu, a także wspomaga go w walce z chorobami, nawet nowotworami. Na Litwie kalarepę ceni się ze względu na jej walory zdrowotne. Wywarem z liści leczy się astmę, a sokiem – kaszel czy choroby wątroby. W Polsce kalarepa nie jest szczególnie popularna. Szkoda, ponieważ to bardzo smaczne i zdrowe warzywo

Kalarepa Delikatess Weisser zastosowanie:

  • Warzywo może być spożywane przez cały rok. Posiada wysoką zawartość składników mineralnych i witamin. Zawiera dużo witaminy C, wapnia i żelaza, przy czym zawartość wapnia i żelaza jest wyższa w liściach aniżeli w zgrubieniach.
  • Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokryje nasze całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Witamina C strzeże go również przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn, aktywizując system immunologiczny.
  • W warzywie znajduje się także dużo betakarotenu (chroni wzrok oraz wspomaga rozwój tkanek) oraz bioflawonidów – przeciwutleniaczy zabezpieczających przed nowotworami. Kalarepa to bogate źródło błonnika, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Błonnik zapewnia również uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit.


Kalarepa Delikatess Weisser uprawa:

Z zależności od zamierzonego terminu zbioru wysiew pod osłony kilka razy do roku. Przeważnie uprawia się jako przed i poplon.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    50 g

  • Pora siewu: 

    nasiona wysiać na rozsadniku w III, lub w IV, VII-VIII wprost do gruntu, rosliny wysadzać IV-V lub VIII- IX do gruntu

  • Pora zbiorów: 

    V- 15 X

  • Rozstawa: 

    30-40 x 20-30 cm